A cuisine diary

Finger food till sommarens mingel

Föregående Nästa
flädermojito

Nu när sommaren drar igång på riktigt är det trevligt med enkla mingel, både att gå på och att anordna själv. I helgen ställde vi till med en fördrink och bjöd på några lätta tilltugg som jag tänkte dela med mig av recepten på!

I helgen firade vi lite födelsedag och att sommaren är här och lite allt möjligt som är värt att firas. Det bjöds på en fördrink med tilltugg innan det bar av till Yuc! som i vanlig ordning bjöd på en redig kalasmåltid! 


Till fördrink gjorde vi en bubblig flädermojito, och den gjorde vi såhär:


- Ett glas (champagneglas)
3 cl ljus rom
2 cl koncentrerad flädersaft
2 klyftor lime
4 myntablad
Mousserande vin
1 jordgubbe
Is


Muddla myntan så att den släpper ifrån sig maximalt med smak. Fyll glaset med ca 4 isbitar beroende på storlek, häll i rom & flädersaft, pressa saften från 2 limeklyftor och låt dessa ligga kvar i glaset, ha i mynta och rör om, toppa med mousserande vin och en jordgubbe.  



Till detta bjöds det på lite olika snacks och finger food, bland annat ett rågbröd toppat med ärt- & myntapesto och rostad parmaskinka, samt en rostad baguetteskiva som toppades med rödbetshommus, gurka och koriander.



Rågbröd med ärt- & myntapesto och rostad parmaskinka
Ca. 25 bitar
Rågbröd
400 gram gröna ärtor
50 gram parmesan, eller pecorino
1 kruka mynta
Zest från 1/2 citron
Olivolja
Svartpeppar
Ev. lite flingsalt


Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut parmaskinka på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och rosta i ugnen tills de är knapriga, ca 5-10 minuter. 


Tina ärtorna. Mixa ärtor, parmesan, mynta, citronzest och olivolja till en ganska så grov röra, välj själv hur tjock du vill ha den genom att anpassa mängden olivolja. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av något, salta och peppra. 


Stansa ut mindre bitar av rågbröd, toppa med en klick ärtpesto och sedan med lite rostad parmaskinka. Dra ett varv med pepparkvarnen innan servering.


Baguette med rödbetshommus, gurka och koriander
Ca. 25 bitar
Baguette
1 burk kikärtor á 400 gram
2-3 förkokta rödbetor
1 kruka koriander
1 msk sesamolja
Olivolja
Lite citronsaft
Salt & Peppar
Gurka

Skär skivor av baguetten och rosta försiktigt i ugnen, de ska inte bli stenhårda.
Mixa kikärtor, rödbetor, 1/2 kruka koriander, sesamolja, olivolja, citronsaft till en ganska slät röra, smaka av med salt och peppar. 
Skiva gurkan tunt. Bred på ett lager hommus på brödskivorna, toppa med en skiva gurka, koriander och lite färskmalen svartpeppar.


Två enkla tilltugg till drinken som kan förberedas genom att göra rörorna i förväg, rosta parmaskinka och förbereda bröden, så är det bara att montera strax innan gästerna kommer! 


KRAM!