
Ingredienser
- Deg:
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 3/4 dl olivolja
- 2 msk hackad timjan
- 4 msk kallt vatten
- Gula ärtor (till förgräddningen)
- Fyllning:
- 2 rödlökar
- 1 purjolök
- 1 knippe gräslök
- 2 dl crème fraiche, 15%
- 3 ägg
- 1,5 dl riven västerbottenost
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till degen förutom vattnet i en matberedare. Tillsätt vattnet lite åt gången tills det blivit en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform ca 24cm i diameter och ställ i kylen ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Nagga pajskalet, täck med aluminuimfolie och ös på ett lager med torkade gula ärtor, detta för att inte kanterna ska glida ner. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, ta bort ärtorna och folien och grädda ytterligare ca 5 minuter.
3. Skiva rödlök och purjolök tunt men fortfarande så att de håller ihop i ringar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk och glansig. Blanda creme fraiche, ägg och ost i en bunke. Salta varsamt, tänk på att osten är salt, och peppra. Lägg löken i botten på pajen, strö över gräslöken och häll sedan på stanningen. Peppra lite på ytan.
4. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Läs även;