A cuisine diary

Lökpaj

Föregående Nästa
acuisinediary_lökpaj
Jag älskar den här pajen! Perfekt till picknickar eller buffébord, för mig är den även ett måste på midsommarbordet och kräftskivan. Att smaksätta pajskalet är också ett hett tips för alla sorters pajer.

Ingredienser

  • Deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3/4 dl olivolja
  • 2 msk hackad timjan
  • 4 msk kallt vatten
  • Gula ärtor (till förgräddningen)
  • Fyllning:
  • 2 rödlökar
  • 1 purjolök
  • 1 knippe gräslök
  • 2 dl crème fraiche, 15%
  • 3 ägg
  • 1,5 dl riven västerbottenost
  • Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till degen förutom vattnet i en matberedare. Tillsätt vattnet lite åt gången tills det blivit en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform ca 24cm i diameter och ställ i kylen ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.


2. Nagga pajskalet, täck med aluminuimfolie och ös på ett lager med torkade gula ärtor, detta för att inte kanterna ska glida ner. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, ta bort ärtorna och folien och grädda ytterligare ca 5 minuter. 


3. Skiva rödlök och purjolök tunt men fortfarande så att de håller ihop i ringar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk och glansig. Blanda creme fraiche, ägg och ost i en bunke. Salta varsamt, tänk på att osten är salt, och peppra. Lägg löken i botten på pajen, strö över gräslöken och häll sedan på stanningen. Peppra lite på ytan.


4. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.


Läs även;