A cuisine diary

Helstekt kyckling med rosmarin och apelsin

Föregående Nästa
acuisinediary_rosmarinkyckling2
När det kommer till kyckling vill jag slå ett slag för att skippa bröstfilén och istället gå på den hela varianter, eller övriga styckningsdetaljer med ben. Det här är verkligen ett recept som alltid går hem och som jag kan ta fram när fantasin tryter och jag vill försäkra mig om att middagen ska bli god. Hel kyckling blir så mycket saftigare än när man steker en kycklingfilé i stekpannan och kryddar lite på ytan. Här gottas kryddorna istället in på varje litet ställe som är möjligt, på ytan och på insidan och det gör verkligen skillnad. När kycklingen sen är i ugnen sprids dessutom en fantastisk doft i hela köket, ingen kommer att bli besviken.

Ingredienser

  • 1 st hel kyckling
  • 2 st apelsiner
  • 2 st rödlökar
  • 100 gr rökt sidfläsk
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 dl kalamataoliver
  • Flingsalt + svartpeppar
  • Olivolja
  • Delikatesspotatis till servering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ner sidfläsket i mindre bitar, skär apelsiner och lök i klyftor.


2. Skölj kycklingen ut- och invändigt och torka av med papper. Lägg den i en form och fyll den så mycket det går med sidfläsk, apelsin, färsk rosmarin, rödlök och några oliver.


3. Ringla olivolja på utsidan och klappa in rikligt med svartpeppar, flingsalt och torkad rosmarin. Lägg det som är kvar av fyllningen runt om kycklingen.


4. Tillaga i ugn i ca 1 timme. Kolla om kycklingen är klar genom att skära ett snitt, saften ska vara klar och köttet helt genomstekt. Innetemperaturen vid den tjockaste delen ska vara 70-75 grader.


5. Låt kycklingen svalna lite innan du skär upp den. Enklast är att dela den på mitten och sedan följa benen när du skär loss köttet. Då går det smidigast och du får som minst svinn.


6. Servera med rostad eller kokt delikatesspotatis.



Gott till;