Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Enkel och saftig äppelpaj

Föregående Nästa
äppelpaj_foodfolder.JPEG
Den här äppelpajen rör man ihop utan att använda en elvisp. Den är mycket saftig och smulet på toppen ger en härlig textur till pajen. Servera med en klick lättvispad grädde till, mums!

Ingredienser

  • Smet:
  • 175 g smör, smält
  • 165 g strösocker
  • 210 g vetemjöl
  • 50 g ägg
  • 75 g mjölk
  • 5 g bakpulver
  • 5 g vaniljsocker
  • Topping:
  • 500 g äpplen
  • 10 g kanel
  • 20 g strösocker

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 200 grader. 

  2. Väg upp alla ingredienser.

  3. Skala äpplen, skär små bitar av äpplen och lägg bitarna i en skål. Blanda med kanel och socker (20g).

  4. Smält smöret och låt svalna något.

  5. Blanda socker och det smälta smöret.

  6. Tillsätt vetemjöl (obs! ej bakpulver och vaniljsocker än) och blanda till en kompakt massa.

  7. Ta 90 g av smeten separat i en liten skål. Den här delen av smeten smulas över pajen sedan.

  8. Tillsätt ägg och mjölk och blanda väl. Tillsätt sedan vaniljsocker och bakpulver och blanda väl till en jämn smet med en handvisp. 

  9. Bröa och smöra en pajform (diameter ca. 25cm), häll smeten jämt över hela formen.

  10. Lägg äppelbitarna över smeten och toppa med att smula över den kompakta smeten över hela pajen.

  11. Baka av i ca. 20-25 minuter i 200 grader eller tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg.


I receptet står 500g äpplen. Jag hade 5st svenska, normalstora, äpplen. Dvs att ett normalstort svenskt äpple väger ca. 100g. 


 


Baka även