Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En magisk brownietårta

Föregående Nästa
marängtårta_foodfolder.JPG
Det är fredag, sol och snart helg. Det ska vi fira med en brownietårta med extra allt och lite till! Här får ni lite inspiration för hur ni kan dekorera tårtan. Det går bra att ha till exempel lite hallon, banan eller någon annan frukt eller bär på. Eller varför inte lite kaksmulor?!

Ingredienser

  • Topping:
  • 150 g vispgrädde (40 % fett)
  • 150 g mörk choklad (55-65%)
  • Botten:
  • 150 g smör
  • 250 g strösocker
  • 70 g kakao
  • 3 g salt
  • 5 g vaniljsocker
  • 110 g ägg
  • 60 g vetemjöl
  • Topping 1:
  • 150 g äggvita
  • 300 g strösocker
  • Topping 2:
  • 100 g frukt/bär
  • 20 g kokosflingor (rostade/hela/rivna)
  • 50 g mandlar/nötter

Gör så här:

Maränger (marängrecept står under topping 1)


1. Väg äggvita och socker i en kastrull. Värm marängen till 60 grader i vattenbad, eller direkt i kastrullen men se till att vispa hela tiden så att du inte bränner den! Marängrecept är så enkelt som 1 del äggvita och 2 delar strösocker. Så vill du göra mindre eller mer än vad det står i receptet så då vet du hur du gör!


2. Vispa marängen kall i en hushållsmaskin i mellanhastighet. Marängen är klar när du kan vända bunken upp och ner utan att maräng trillar ner. 


maräng


3. Sätt ugnen på 80 grader.


4. När marängen är kall och fast, spritsa små, stora, runda, krusiga, underbara maränger på en plåt med bakplåtspapper.


5. Torka i ugnen i ca. 90 minuter. Ha de i ugnen hellre för lång tid än för kort tid, om inte du vill ha maränger som är sega i mitten och krispiga på ytan. 


maränger


Chokladtryffel 


1. Gör små tärningar av chokladen och lägg dom i en bunke.


2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör försiktigt runt i bunken eller mixa tryffeln slät med en stavmixer. Försök att röra så lite som möjligt för att inte få i så mycket luft (bubblor) i tryffeln.


3. Låt tryffeln svalna och sätta sig i rumstemperatur men plastfilm på.


brownie


Brownie


1. Sätt ugnen på 170 grader.


2. Förbered med en bakform med löstagbar botten (ca. 26 cm i diameter) eller en långpanna. Smöra kanterna och lägg bakplåtspapper på botten. Här kan du välja om du vill ha en tjock eller en tunn brownie beroende på hur stor eller liten form du väljer. Notera dock, att du behöver anpassa avbakningstiden beroende på hur tjock/tunn brownie du gör.


3. Smält smöret på låg värme och tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda till en jämn smet. 


4. Vispa ner ett ägg i taget med en handvisp. Vispa så att äggen går in i smeten men vispa inte för länge. Smeten ska vara tjock, inte fluffig. 


5. Vänd ner mjölet med en slickepott och blanda till en slät smet.


6. Spritsa eller fördela smeten jämnt över formen.


7. Baka av i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter. Brownien ska vara precis genomgräddad. Du kan känna när brownien är klar när smeten inte fastnar på fingret och smeten inte sjunker när du känner på den.


8. Låt svalna helt.


dekoration


Tårtan


1. Ta ut brownien från formen och ställ den på ett tårtfat eller på det du ska servera tårtan på. 


2. Fördela tryffeln jämnt på tårtan.


3. Dekorera tårtan med marängerna och det du önskar ha på tårtan. 


4. Ät och njut!


 


Trevlig helg vänner!

Tips

1. Börja med marängerna, de tar längst tid. Om du har en gasbrännare och vill få lite färg på marängerna så bränn marängerna lite lätt innan du ställer in marängerna i ugnen. 

2. Marängerna ska förvaras i en lufttät burk.

3. Browniebotten kan du med fördel göra dagen innan, eller flera dagar innan och bara frysa in och ta fram från frysen samma dag som du ska dekorera tårtan.