
Jag är kär i den här kakan! Citron och vallmo är smaker som passar jättefint tillsammans. Den här kakan är saftig och vallmo ger en härlig knaprighet i kakan. Den är mycket enkel att baka och kan med fördel frysas in.
Ingredienser
- Smet:
- 150 g ägg
- 180 g strösocker
- 150 g smör, smält
- 2 g salt
- 170 g vetemjöl
- 5 g bakpulver
- 10 g citronvodka (alt. citronsaft)
- 20 g citronsaft
- 15 g vallmofrön
- 5 g vaniljsocker
- 15 g citronzest
- Frosting:
- 60 g florsocker
- 25 g citronsaft
Gör så här:
KAKA
- Väg upp alla ingredienser och sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa eller lägg bakplåtspapper i en rektangulär form.
- Smält smöret på låg värme.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Blanda salt, vetemjöl, bakpulver och citronzest i en bunke och rör ner i ägg och socker smeten med en slickepott. Tillsätt även smör och sedan citronvodka (det går att byta ut citronvodkan mot citronsaft). Blanda till en jämn smet.
- Häll över smeten i formen och baka av i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter.
- Låt svalna.
GLASYR
- Blanda florsocker och apelsinsaft. Tips! Ha i först bara hälften av saften, blanda till en jämn massa och tillsätt sedan resten av saften så slipper du klumparna.
- Pensla glasyren på samtliga sidorna av kakan. Låt kakan stå i kylen i minst 1 timme innan servering eller helst över natten.
Dekorera kakan med att pudra florsocker över den.
- citronkaka
- citron och vallmokaka
- vallmokaka
- vallmo
- citron
- enkel sockerkaka
- enkel mjuka kaka
- enkel citronkaka
- fika
- enkelt fika
- enkelt fikarecept
- baka
- hembakat
- recept bake my breath away
- foodfolder recept
- recept elina bake my breath away
- recept elina foodfolder
- bästa citronkakan
- godaste citronkakan
- bästa fikat
- godaste fikat
- säsong
- säsongsmat
- enkelt recept