Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En saftig och alldeles magisk citron och vallmokaka

Föregående Nästa
citronvallmokaka_foodfolder.JPG
Jag är kär i den här kakan! Citron och vallmo är smaker som passar jättefint tillsammans. Den här kakan är saftig och vallmo ger en härlig knaprighet i kakan. Den är mycket enkel att baka och kan med fördel frysas in.

Ingredienser

  • Smet:
  • 150 g ägg
  • 180 g strösocker
  • 150 g smör, smält
  • 2 g salt
  • 170 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 10 g citronvodka (alt. citronsaft)
  • 20 g citronsaft
  • 15 g vallmofrön
  • 5 g vaniljsocker
  • 15 g citronzest
  • Frosting:
  • 60 g florsocker
  • 25 g citronsaft

Gör så här:

KAKA



    1. Väg upp alla ingredienser och sätt ugnen på 175 grader.

    2. Smöra och bröa eller lägg bakplåtspapper i en rektangulär form.

    3. Smält smöret på låg värme.

    4. Vispa ägg och socker fluffigt.

    5. Blanda salt, vetemjöl, bakpulver och citronzest i en bunke och rör ner i ägg och socker smeten med en slickepott. Tillsätt även smör och sedan citronvodka (det går att byta ut citronvodkan mot citronsaft). Blanda till en jämn smet.

    6. Häll över smeten i formen och baka av i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter.

    7. Låt svalna.


GLASYR



    1. Blanda florsocker och apelsinsaft. Tips! Ha i först bara hälften av saften, blanda till en jämn massa och tillsätt sedan resten av saften så slipper du klumparna.

    2. Pensla glasyren på samtliga sidorna av kakan. Låt kakan stå i kylen i minst 1 timme innan servering eller helst över natten.


Dekorera kakan med att pudra florsocker över den.