
En lagom syrlig citronpaj piggar upp vilken grå och tråkig dag som helst! Toppa den med italiensk maräng eller en kula vaniljglass. Mums!
Ingredienser
- Botten:
- 120 g smör, rumstempererat
- 60 g florsocker
- 180 g vetemjöl
- 20 g äggula
- 100 g vitchoklad (till pensling av pajbotten)
- Kräm:
- 125 g citronsaft
- 190 g strösocker
- 125 g vatten
- 100 g vatten
- 30 g Maizena
- 40 g äggula
- 40 g smör (helst osaltat)
- Topping:
- 125 g äggvita
- 75 g vatten
- 210 g strösocker
Gör så här:
Mördegsbotten
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda alla ingredienserna i en bunke och kör ihop degen i en hushållsmaskin med en vinge eller blanda degen för hand. Degen ska bli jämn men inte överarbetad.
- Platta till och plasta in degen i plastfilm och låt vila i kylen i 30 minuter.
- Kavla ut degen till ca. 3 mm tjock rund form och klä en form med löstagbar kant (ca. 24 cm i diameter) med degen.
- Skär bort överflödig deg.
- Nagga botten med en gaffel.
- Baka av botten i mitten av ugnen i ca. 13 minuter, eller tills pajen har fått lite färg.
- Låt svalna.
- Smält den vita chokladen och pensla botten med chokladen.
Citronkräm
- Koka upp socker, citronsaft och 125 g vatten.
- Rör ihop 100 g vatten, maxierna och äggulor i en bunke (gör det under tiden som socker, citronsaft och vatten kokar upp).
- Rör ner den varma vätskan i maizena, vatten och äggulablandningen och vispa noga.
- Häll tillbaka vätskan i kastrullen och värm upp krämen tills den börjar tjockna. Vispa hela tiden, krämen bränns vid lätt!
- Häll krämen i en bunke och tillsätt smöret i små bitar och blanda väl tills smöret har smält.
- Låt svalna innan du häller citronkrämen på pajen.
Italiensk maräng
- Vispa äggvitan till ett hårt skum i en rostfri bunke.
- Koka under tiden socker och vatten till 121 grader.
- Häll sedan sockerlaget i en tunn stråle i bunken med äggviteskum och vispa hela tiden (elvisp eller hushållsmaskin).
- Vispa tills marängen är kall och styv.
Montering av pajen
- Spritsa eller bred ut citronkrämen på majbotten och låt stå i frysen i ca. 1 timme.
- Toppa pajen med italiensk maräng och bränn av marängen med en gasbrännare.
Jag tycker att pajen är jättegod även utan den italienska marängen men marängen ger en fin finish på pajen! Eller varför inte toppa med färska hallon?
Tips
Pajen är utmärkt som dessert. Det går bra att frysa den och ta fram vid behov. Om du har maräng på den, bränn inte av marängen förrän precis innan servering.
- citronpaj
- citronmarängpaj
- maräng
- italiensk maräng
- citroncurd
- citronkräm
- baka
- recept citronpaj
- recept maräng
- recept italiensk maräng
- paj
- mördeg
- recept mördeg
- mördegsbotten
- recept citronkräm
- recept citroncurd
- recept foodfolder
- recept bake my breath away
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- konditor
- fika
- recept paj fika
- godaste citronpajen
- bästa citronpajen
- enkel paj
- recept enkel paj