Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En somrig vegetarisk fetaostpaj

Föregående Nästa
veg.paj_foodfolder.jpg
Den här pajen passar utmärkt till sommarens bjudningar då den är somrigt fräsch, enkel att baka och fantastiskt god!

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g vetemjöl
  • 5 g salt
  • 100 g smör
  • 2 tsk iskallt vatten
  • 1 st ägg
  • Topping 1:
  • 250 g zucchini
  • 20 st oliver med kärna
  • 1 st lök
  • 3 st tomater
  • 150 g fetaost
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 näve(ar) rosmarin (eller annan valfri ört)
  • Topping 2:
  • 2 st ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

Pajbotten


1. Väg smöret och gör små tärningar av den så att det är lättare att arbeta med. Blanda smör med mjöl och salt. Nyp till en grynig massa.


2. Tillsätt vatten och sedan ägg. Knåda inte för länge utan bara så att degen precis går ihop. Om du knådar degen för länge bildas det gluten i degen och degen blir seg. 


3. Gör degen till en boll, platta till den och linda in plastfolie och låt vila i kylskåpet i ca. 30 min.


 


Fyllning


1. Hyvla zucchinin till runda tunna skivor med en osthyvel. Fräs sedan med vitlök och lök på stekpanna med lite smör, salta.


2. Skiva tomaterna och skär ett snitt på längden på oliverna.


3. Gör små tärningar av fetaosten.


 


Äggstanning


1. Vispa ihop grädde och ägg. Salta och peppra.


 


fetaostpaj


Pajen


1. Sätt ugnen på 200 grader.


2. Kavla degen till något större storlek än din form, jag har en med diameter 26 cm. Rulla degen på kaveln och sedan rulla över formen och platta till så att den sitter bra i formen.


3. Lägg på zucchini-, lök- och vitlökblandningen, tomaterna, fetaosten och oliverna. Strö över färsk rosmarin (eller annan valfri ört).


4. Häll över äggstanning.


5. Baka av i ca. 30-35 minuter eller tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg.


paj

Tips

1. Det är viktigt att smöret är iskallt. Det gör att botten blir spröd och god.

2. Använd dig av oliver med kärna. De har så mycket mer smak än de industriellt urkärnade oliverna... Kärnan lossnar lätt efter värmebehandling när man skär ett snitt på längden på oliverna.