
Ingredienser
- Tillbehör:
- 40 st fläderblomklasar
- 3 st ekologiska citroner
- 2 l kokande vatten
- 1,5 kg strösocker
- 50 g citronsyra
Beskrivning:
1. Skölj fläderblomsklasarna i kallt vatten och låt dom rinna av på en kökshandduk.
2. Tvätta citronerna noga med varmt vatten och diskmedel och skiva dom tunt.
3. Ta en hink (minst en som rymmer 5 liter och är av plast) och varva ett lager fläderblommor och ett lager citronskivor på varandra.
4. Koka upp vatten och socker. Ta av kastrullen från plattan när det har kokat upp och lös upp citronsyran i sockerlaget. Obs! citronsyran ska ej kokas!
5. Häll över den heta vätskan över blommor och citroner.
6. Sätt på ett lock/plastfilm över hinken och låt stå svalt/kallt i 3 dygn.
7. Häll upp saften i en sil och låt rinna av.
8. Häll sedan upp saften i väl rengjorda flaskor.
9. Förvara saften i kylskåpet eller frys in.
Tips
1. Frys in saft som du inte tror du kommer att dricka upp inom en vecka. Saften håller sig inte så väl i kylskåp så det är bättre att frysa in och ta av den allt eftersom.
2. Frys in saften i små (plast)flaskor så tinar de upp snart och du får lagom mängd saft i kylskåpet.