Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Enkla frallor

Föregående Nästa
Frallor-Foodfolder.jpg
God morgon! Håller ni med mig om att det inte finns något godare än färskt bröd till frukost? Jag brukar alltid baka bröd på helgerna. Det här receptet är mycket enkelt, men även gott. Jag kommer framöver göra surdegsskola för er så kan ni få baka underbara surdegsbröd! De här frallorna kanske du vill baka till din mamma för att överraska henne med färskt bröd som present! Ingen dum idé, eller hur?

Ingredienser

  • Deg:
  • 500 g Mjölk 3 % fett
  • 60 g jäst
  • 800 g vetemjöl
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 25 g socker
  • 25 g salt
  • Topping:
  • 200 g Havregryn/ vallmofrön/ solrosfrön/ sesamfrön

Gör så här:

Havrefrallor


1. Blanda alla ingredienserna i hushållsmaskin i 15 minuter och låt vila i bunken i 30 minuter.


2. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela degen i bitar om 70 g.


3. Rundriv (att forma degen till små runda bullar) degbitarna.


4. Spraya med sprayflaska och doppa i havregryn eller vallmo-/sesamfrön.


5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i rumstemperatur i 90 minuter.


6. Baka av i 200 grader i ca. 10 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.

Tips

1. Olika mjöl har olika förmåga att binda vätska. Börja därför alltid med att bara tillsätta ca. 75% av rekommenderad mjölmängd och tillsätt allt eftersom. Degen ska inte vara för lös eftersom du måste kunna rundriva frallorna.

2. Om du vill få lite nyttigare frallor, ta ca 25% av någon annan mjölsort (tex. fullkornsmjöl/rågmjöl/dinkelmjöl).

Det går alldeles utmärkt att baka frallorna kvällen innan, låta dem jäsa i kylen över natten och baka av på morgonen.

3. Frys gärna in frallorna som inte äts upp.