
Ingredienser
- Deg:
- 500 g Mjölk 3 % fett
- 60 g jäst
- 800 g vetemjöl
- 50 g smör, rumstempererat
- 25 g socker
- 25 g salt
- Topping:
- 200 g Havregryn/ vallmofrön/ solrosfrön/ sesamfrön
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna i hushållsmaskin i 15 minuter och låt vila i bunken i 30 minuter.
2. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela degen i bitar om 70 g.
3. Rundriv (att forma degen till små runda bullar) degbitarna.
4. Spraya med sprayflaska och doppa i havregryn eller vallmo-/sesamfrön.
5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i rumstemperatur i 90 minuter.
6. Baka av i 200 grader i ca. 10 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
Tips
1. Olika mjöl har olika förmåga att binda vätska. Börja därför alltid med att bara tillsätta ca. 75% av rekommenderad mjölmängd och tillsätt allt eftersom. Degen ska inte vara för lös eftersom du måste kunna rundriva frallorna.
2. Om du vill få lite nyttigare frallor, ta ca 25% av någon annan mjölsort (tex. fullkornsmjöl/rågmjöl/dinkelmjöl).
Det går alldeles utmärkt att baka frallorna kvällen innan, låta dem jäsa i kylen över natten och baka av på morgonen.
3. Frys gärna in frallorna som inte äts upp.