Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Knaprigt gott fröknäckebröd

Föregående Nästa
Fröknäcke_Foodfolder.jpg
Jag är en tävlingsmänniska och mycket nyfiken av mig. Det är så typiskt av mig att alltid ge mig in nya utmaningar med nya recept som jag aldrig har bakat förut. Och jag gör aldrig som det står i receptet utan gör egna ändringar enligt vad jag tycker skulle kunna bli bättre. Även detta recept på fröknäckebröd är ett sådant recept. Testa så får ni se! Väldigt enkelt att baka och så gott! Det är jättegott såväl som frukostmacka med en skiva god ost på som bara det är som snacks. Eller varför inte som tilltugg till en god kall soppa på en varm sommardag!

Ingredienser

  • Deg:
  • 100 g majsmjöl
  • 50 g linfrön
  • 75 g solroskärnor
  • 50 g pumpakärnor
  • 20 g sesamfrön
  • 20 g chiafrön
  • 200 g kokande vatten
  • 45 g olivolja
  • 7 g flingsalt

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 150 grader.


2. Väg alla torra ingredienserna och blanda i en bunke.


3. Koka upp vattnet.


4. Väg olivoljan.


5. Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan och sätt över på ett bakplåtsark.


6. Lägg ett bakplåtspapper på degen och kavla ut till ett lika stort knäckebröd som plåten är. Ha gärna en bit blött papper under pappret med degen på så glider inte pappret iväg när du kavlar.


7. (Valfritt) Strö över flingsalt på knäckebrödet


8. Baka av i mitten av ugnen i ca. 45 minuter eller tills knäckebrödet "reser sig" från pappret och har fått fin färg.


9. Låt svalna och dela. 


Förvara gärna knäckebrödet i en papperspåse eller inlindat i ett bakplåtspappersark.


Testa fröknäcket till;

Tips

Sätt alltid på ugnen innan du sätter igång med bakningen. Förbered en plåt, ta fram kaveln och 2 st bakplåtspapper. Om du bakar av (=grädda) i varmluftsugn, passa på dubbla receptet och gör två satser på en gång. Det här knäckebrödet är så gott att det går åt fortare än vad man kan tro!