Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Vegetarisk galette

Föregående Nästa
kålgalette_foodfolder.JPEG
Vegetarisk galette med säsongens grönsaker är en mycket enkel att baka och den godaste rätten att servera till många. Fyllningen kan varieras efter säsong och eget tycke och smak.

Ingredienser

  • Botten:
  • 100 g smör
  • 180 g vetemjöl
  • 5 g salt
  • 50 g ägg
  • 20 g kallt vatten
  • Fyllning:
  • 600 g färsk vitkål
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 själk(ar) knipplök
  • 0,25 dl olivolja
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) vitpeppar

Gör så här:

Botten



  1. Rör ihop det rumstempererade smöret, vetemjöl och salt med händerna i en bunke.

  2. Tillsätt ägg och salt och rör ihop till en deg. Rör bara tills degen har gått ihop och knåda inte degen!

  3. Gör tre lika stora bollar av degen (alternativt en stor om du önskar göra bara en stor galette), platta till och plasta in i plastfolie. Låt svalna i kylen i 30 minuter. Tips! Bra att göra bollar som plattas till så att du har rätt form på degen när du ska kavla den.  


Fyllning



  1. Strimla kålen, pressa vitlöken och hacka löken samt skär små bitar av lökstjälkarna. Fräs allt lätt i en stekpanna med olivolja.

  2. Smaksätt med salt och vitpeppar.


Galette



  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Kavla degen ca. 3 mm tunnt, 3 st små galetter.

  3. Fördela fyllningen jämnt på alla bottnar, lämna ca 2 cm på kanten utan fyllning.

  4. Vik kanten över fyllningen.

  5. Baka av i 200 grader i ca. 15 minuter eller tills degen har blivit genombakad och fått en fin gyllenbrun färg. 

Tips

Jag har även gjort galette med tunt skivad potatis och persiljepesto, jättegott!