
Skäm bort din mamma i helgen med den här glutenfria marängtårtan med chokladpannacotta, hasselnötter och färska bär.
Ingredienser
- Botten:
- 150 g äggvita
- 300 g strösocker
- 100 g hackade hasselnötter
- Fyllning:
- 150 g vispgrädde, 40% fett
- 100 g mjölk, 3 % fett
- 50 g strösocker
- 4 g gelatinblad (2g motsvarar 1 blad)
- 0,5 st vaniljstång
- 50 g mörk choklad, minst 70% kakao
- Topping:
- 200 g vispgrädde, 40% fett
- 200 g färska bär (topping och fyllning)
- 50 g mörk choklad, hyvlad
Gör så här:
Det går alldeles utmärkt att förbereda marängbottnarna och chokladpannacottan dagen innan.
Marängbotten
- Sätt ugnen på 75 grader.
- Väg upp socker och äggvita i en kastrull och blanda ihop.
- Värm socker och äggviteblandningen till 62 grader (eller om du inte har en termometer, när sockret har lösts upp i äggvitan, smeten blir rinnig).
- Häll sedan smeten i en rostfri bunke och vispa marängen fast med en elvisp eller i en degblandare. Marängen är färdig när man kan vända bunken upp och ner utan att marängen faller ut.
- Slutligen vänd försiktigt ner hackade hasselnötter. Blanda så lite som möjlig för att bibehålla luften i marängen.
- Spritsa (eller bred ut) marängen i två stycken runda marängbottnar, ca. 1 cm tjocka.
- Om det blir maräng över, spritsa små söta marängdekorationer av den!
- Torka i 75 grader i ca. 2-3 timmar. Eller mer om de inte har torkat helt.
- Pensla en sida av varje botten med smält vitchoklad. Chokladen agerar som fuktspärr. Om du äter tårtan på en gång är inte penslingen med choklad nödvändig.
Chokladpannacotta
- Väg vispgrädde, mjölk och strösocker i en kastrull.
- Skrapa ur vaniljstången och lägg fröerna och stången i kastrullen.
- Hacka chokladen i små bitar och lägg det i en bunke.
- Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i ca. 5-10 minuter.
- Koka upp vispgrädde, mjölk, strösocker och vaniljstång.
- Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinet och blanda väl.
- Häll den varma vätskan över chokladen och blanda väl tills all choklad har smält.
- Lägg plastfilm över pannacottan (så att plasten har kontakt med pannacottan, detta för att det inte ska bildas skinn på ytan).
- Kyl ner pannacottan i ett vattenbad och ställ den sedan i kylskåpet för att stelna. Låt stelna i minst 1 timmer eller över natten.
Montering av tårtan
- Vispa upp pannacottan för hand med visp.
- Vispa grädden mellanfast.
- Lägg ett tjockt lager av chokladpannacottan på en marängbotten. Lägg sedan färska bär på chokladpannacottan.
- Lägg den andra marängbotten på och spritsa grädden fint alternativt bara lägg toppar av grädde lite slarvigt, det är också snyggt!
- Toppa med färska bär och rikligt med hyvlad choklad.
Tårtan är godast samma dag. Marängen blir lite tråkig och seg om den förvaras länge i kylskåp.
- glutenfritt
- glutenfri
- tårta
- morsdag
- recept morsdag
- tårta morsdag
- morsdagstårta
- godaste tårtan
- chokladpannacotta
- pannacotta
- marängtårta
- recept marängtårta
- recept glutenfri tårta
- recept glutenfritt
- midsommar
- födelsedag
- födelsedagstårta
- studenten
- tårta studenten
- bästa tårtan
- sommarmat
- somrig tårta
- glutenfri tårta
- bakblogg
- matblogg
- foodfolder
- Bake my breath away
- recept foodfolder
- recept bake my breath away