Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Glutenfri chokladmarängtårta med hasselnötter och färska bär

Föregående Nästa
chokladmarängtårta_foodfolder.JPEG
Skäm bort din mamma i helgen med den här glutenfria marängtårtan med chokladpannacotta, hasselnötter och färska bär.

Ingredienser

  • Botten:
  • 150 g äggvita
  • 300 g strösocker
  • 100 g hackade hasselnötter
  • Fyllning:
  • 150 g vispgrädde, 40% fett
  • 100 g mjölk, 3 % fett
  • 50 g strösocker
  • 4 g gelatinblad (2g motsvarar 1 blad)
  • 0,5 st vaniljstång
  • 50 g mörk choklad, minst 70% kakao
  • Topping:
  • 200 g vispgrädde, 40% fett
  • 200 g färska bär (topping och fyllning)
  • 50 g mörk choklad, hyvlad

Gör så här:

Det går alldeles utmärkt att förbereda marängbottnarna och chokladpannacottan dagen innan.


Marängbotten



  1. Sätt ugnen på 75 grader.

  2. Väg upp socker och äggvita i en kastrull och blanda ihop. 

  3. Värm socker och äggviteblandningen till 62 grader (eller om du inte har en termometer, när sockret har lösts upp i äggvitan, smeten blir rinnig). 

  4. Häll sedan smeten i en rostfri bunke och vispa marängen fast med en elvisp eller i en degblandare. Marängen är färdig när man kan vända bunken upp och ner utan att marängen faller ut. 

  5. Slutligen vänd försiktigt ner hackade hasselnötter. Blanda så lite som möjlig för att bibehålla luften i marängen.

  6. Spritsa (eller bred ut) marängen i två stycken runda marängbottnar, ca. 1 cm tjocka.

  7. Om det blir maräng över, spritsa små söta marängdekorationer av den!

  8. Torka i 75 grader i ca. 2-3 timmar. Eller mer om de inte har torkat helt.

  9. Pensla en sida av varje botten med smält vitchoklad. Chokladen agerar som fuktspärr. Om du äter tårtan på en gång är inte penslingen med choklad nödvändig. 


Chokladpannacotta



  1. Väg vispgrädde, mjölk och strösocker i en kastrull.

  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröerna och stången i kastrullen.

  3. Hacka chokladen i små bitar och lägg det i en bunke.

  4. Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i ca. 5-10 minuter.

  5. Koka upp vispgrädde, mjölk, strösocker och vaniljstång.

  6. Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinet och blanda väl.

  7. Häll den varma vätskan över chokladen och blanda väl tills all choklad har smält.

  8. Lägg plastfilm över pannacottan (så att plasten har kontakt med pannacottan, detta för att det inte ska bildas skinn på ytan).

  9. Kyl ner pannacottan i ett vattenbad och ställ den sedan i kylskåpet för att stelna. Låt stelna i minst 1 timmer eller över natten.


Montering av tårtan



  1. Vispa upp pannacottan för hand med visp.

  2. Vispa grädden mellanfast.

  3. Lägg ett tjockt lager av chokladpannacottan på en marängbotten. Lägg sedan färska bär på chokladpannacottan.

  4. Lägg den andra marängbotten på och spritsa grädden fint alternativt bara lägg toppar av grädde lite slarvigt, det är också snyggt!

  5. Toppa med färska bär och rikligt med hyvlad choklad. 


Tårtan är godast samma dag. Marängen blir lite tråkig och seg om den förvaras länge i kylskåp.