Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Pot roast, en klassisk irländsk gryta med rotfrukter

Föregående Nästa
potroastovernight_foodfolder.JPG
Idag är det St. Patrick's Day och vad passar bättre än en traditionell irländsk gryta med rotfrukter som är mycket enkel att laga. Läs vidare för recept och dryckestips!

Ingredienser

  • Tillbehör:
  • 1,2 kg fransyska
  • 4 st schalottenlök
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 5 st morötter
  • 4 st palsternacka
  • 1 kruka(or) färsk persilja
  • 1 kruka(or) färsk timjan
  • 250 ml kycklingbuljong

Gör så här:


  1. Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat

  2. Sätt ugnen på 150 grader (130 grader varmluft)

  3. Skala och skär morötterna och palsternackorna i stora bitar. 

  4. Skala schalottenlökarna och vitlökarna, dela inte, de ska vara hela.

  5. Hetta upp olja i en stor gryta och bryn köttet (hela biten) på hög värme på alla sidor.

  6. Salta och peppra köttet.

  7. Tillsätt grönsakerna, lökarna, örterna och buljongen.

  8. Täck grytan med med aluminiumfolie och ett tätt grytlock.

  9. Tillaga i ugnen i 2,5-3 timmar eller tills köttet är mört.

  10. Ta upp köttet och tranchera köttet och lägg det sedan tillbaka i grytan.

  11. Servera grytan med ris eller potatis.



Gott till

Tips

Lyssna på mina fantastiskt duktiga sommelierkollegor för dryckesinspiration!