Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Hallongrottor

Föregående Nästa
hallongrottor_foodfolder.JPG (1)
Hallongrottor är en klassiker på svenska fikafat. Det här receptet är från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor. Dom här hallongrottorna är utan tvekan de godaste jag någonsin har ätit! Följ receptet så kommer du att lyckas, det är inte svårt!

Ingredienser

  • Deg:
  • 170 g smör, rumstempererat
  • 175 g vetemjöl
  • 50 g maizena
  • 12 g vaniljsocker
  • 38 g florsocker
  • 4 g bakpulver
  • Dekorering:
  • 15 g hyvlad mandel
  • 100 g hallonsylt
  • Topping 1:
  • 5 g florsocker

Gör så här:



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Förbered en plåt med 12 st muffinsformar.

  3. Väg alla ingredienser. Om smöret inte är rumstempererat, värm det försiktigt i micron i någon sekund.

  4. Ställ fram ett bakplåtspapper och sikta vetemjöl, maizena, vaniljsocker och bakpulver på det.

  5. Blanda/vispa (med elvisp) samman samtliga ingredienserna till en sandig konsistens. Tryck ihop till en degklump men arbeta inte degen för mycket/länge. Degen ska bara gå ihop.

  6. Forma degen till en rulle och väg bitar om 40 g.

  7. Rulla till bollar och ställ en i varje muffinsform.

  8. Ta ett helt ägg och doppa det i varmt vatten och tryck till en fördjupning i varje boll.

  9. Fyll fördjupningen med hallonsylt.

  10. Strö över hyvlad mandel (valfritt).

  11. Baka av i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Hallongrottorna ska precis vara genombakta.

  12. Låt svalna och pudra sedan lätt med florsocker.


 

Tips

Förvara hallongrottorna i rumstemperatur, men dock maximalt 3 dagar eller frys in överblivna. De är försvinnande goda så problemet med förvaringen kommer nog inte att uppstå!