
Ingredienser
- Deg:
- 500 g vatten
- 15 g jäst
- 100 g vetekli
- 650 g vetemjöl med hög proteinhalt
- 20 g salt, gärna havssalt
Gör så här:
1. Väg alla ingredienser och blanda allt förutom saltet i hushållsmaskinen i 15 minuter. Knådar du för hand, så får du knåda i ca. 30 minuter.
2. Tillsätt saltet och bearbeta degen i 5 minuter till. Gör glutentest.
3. Lägg degen i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
4. Forma degen till ett stort bröd eller två lite mindre, pudra dom med mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Om du har en jäskorg, pudra korgen med mjöl och lägg brödet med skarven nedåt i korgen.
5. Låt jäsa i 1-1,5 timmar i rumstemperatur.
6. Sätt ugnen på 250 grader och lägg en tom plåt på nedersta falsen.
7. Om du har jäst brödet i jäskorg, ta ut brödet ur formen och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
8. Ställ plåten i ugnen och häll en kopp kallt vatten på den tomma plåten. Stäng luckan snarast!
9. Sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Baka av ytterligare 15 minuter, totalt 35 minuter, eller tills brödets innertemperatur är 98 grader. Du kan också knacka på undersidan av brödet och om det låter ihåligt så är brödet klart.
10. Låt svalna på galler.
Tips
1. Om du gör bara ett bröd så blir det ganska stort. Perfekt till grillkvällar med större sällskap!