
Jordgubbar hör till midsommarfirandet men vem sa att man måste ha en jordgubbstårta? Varför inte göra minitårtor av mandelkaka med smak av citron, toppad med rårörda jordgubbar och dekorerad med italiensk maräng!
Ingredienser
- Topping 1:
- 400 g jordgubbar
- 1 st vaniljstång
- 100 g rårörsocker
- Kaka:
- 200 g florsocker
- 140 g mandelmjöl
- 65 g vetemjöl
- 195 g äggvita
- 140 g smör, smält
- 2 g salt
- 1 st citron, zest (skal)
- Topping 2:
- 125 g äggvita
- 75 g vatten
- 210 g strösocker
- Dekorering:
- 10 st jordgubbar, färska
Gör så här:
Rårörda jordgubbar (topping 1)
- Rensa och dela jordgubbarna i hälften.
- Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg den i kastrullen med jordgubbarna och rårörsocker.
- Låt sjuda i ca. 10 min.
- Låt svalna.
Citron- och jordgubbssockerlag (till pensling av mandelkakan)
- Pressa en halv citron och blanda saften med lika mycket vätska från de rårörda jordgubbarna.
Mandelkaka
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smöra botten av en långpanna och täck botten med bakplåtspapper.
- Väg upp alla ingredienser, smält smöret och zesta (riv skalet av) en citron..
- Blanda florsocker, mandelmjöl, vetemjöl och citronzest.
- Tillsätt äggvita och vispa ihop till en smet med en visp.
- Tillsätt smör och salt, blanda väl.
- Fördela smeten jämnt på långpannan.
- Baka av i 180 grader i ca. 12 minuter. Kakan ska knappt få någon färg. Ta ut den precis när den börjar få färg.
- Vänd kakan upp och ner på en bit bakplåtspapper och låt svalna.
- Pensla lätt med citron- och jordgubbssockerlag.
Italiensk maräng (topping 2)
- Väg upp alla ingredienser.
- Vispa äggvitan i en degblandare till hård skum under tiden som du kokar sockerlaget.
- Blanda vatten och socker i en kastrull och koka till temperaturen är 121 grader.
- Häll i sockerlaget i tunn stråle i äggviteskummet, vispa hela tiden på mellanhastighet.
- Vispa marängen kall och tills den är styv.
Montering av desserten
- Dela mandelkakan i så stora eller små bitar du önskar.
- Lägg ca. 1 msk rårörda jordgubbar på mandelkakan och spritsa maräng på.
- Dekorera med en jordgubb.
Tips
- Mandelkakan är enklare att baka än en sockerkaka och så mycket godare! Bli inte avskräckt av att det är mandelmjöl. Mandelmjölet ger en härlig textur i kakan och bidrar till en god smak.
- Om du vill göra det ännu enklare för dig så byt ut den italienska marängen mot lättvispad grädde!
- Italiensk maräng går utmärkt att frysa.
- midsommar
- midsommarinspiration
- midsommartårta
- midsommarfirande
- midsommarafton
- inspiaration
- jordgubbstårta
- jordgubbsbakelse
- bakelse
- dessert
- tårta
- recept dessert
- recept rårörda jordgubbar
- recept italiensk maräng
- recept maräng
- maräng recept
- mandelkaka
- recept mandelkaka
- recept midsommar
- recept dessert midsommar
- mycket enkel dessert
- enkel dessert
- busenkel dessert
- busenkel bakelse
- mycket enkel bakelse
- enkel bakelse
- recept bake my breath away
- foodfolder recept
- foodfolder
- Bake my breath away
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- content creator bake my breath away
- content creator elina
- baklycka
- utbildad bagare
- utbildad konditor
- recept konditor
- recept bagare
- älskar att baka
- sommar
- sommarinspiration
- snabb dessert