Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Jordgubbstårta till morsdag

Föregående Nästa
morsdagstårta_foodfolder.JPEG
Baka den finaste och godaste hjärtformade jorgubbstårtan till din mamma på morsdag.

Ingredienser

  • Botten:
  • 115 g strösocker
  • 200 g ägg
  • 115 g vetemjöl
  • Fyllning:
  • 100 g jordgubbssylt
  • 100 g vispgrädde, 40% fett
  • Topping:
  • 200 g vispgrädde, 40% fett
  • 200 g färska jordgubbar

Gör så här:

Anslag (tårtbotten) 



  1. Sätt ugnen på 170 grader.

  2. Väg upp socker och ägg i en bunke.

  3. Väg upp vetemjöl i en separat bunke.

  4. Vispa socker och ägg fluffigt.

  5. Sikta mjölet och vänd ner det i smeten. Vänd ner mjölet försiktigt för att bibehålla luftigheten i smeten.

  6. Häll smeten i en tårtring/en form med löstagbar kant (20-24 cm i diameter). Om du bakar i en form med löstagbar kant se till att fordra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa botten och kanterna för att anslaget (tårtbotten) inte fastnar i den.

  7. Baka av i 170 grader i ca. 20 minuter eller tills den har fått en fin gyllenbrun färg.


Montering av tårtan



  1. Vispa grädden lagom fast. 

  2. Skär anslaget till form av ett hjärta.

  3. Dela anslaget i 3 lika stora delar.

  4. Ta nedersta delen och vänd den upp och ner så att den bruna sidan är uppåt och den vita sidan neråt. 

  5. Bred på jordgubbssylt och vispad grädde.

  6. Lägg på den översta delen med den bruna sidan neråt mot fyllningen. 

  7. Bred på jordgubbssylt och vispad grädde. 

  8. Lägg på den sista tårtdelen.

  9. Täck tårtan med vispad grädde.  

  10. VALFRITT! Lyft upp tårtan med en palett eller en stekspade och håll tårtan i handen. Hjälp till med andra handen att täcka kanterna med riven kokos. Se till att göra detta moment över en bakplåtspapper så kan du lätt hälla tillbaka överbliven kokos i påsen och återanvända det (så länge det inte har kommit grädde i kokoset). 

  11. Dekorera tårtan med jordgubbar.

Tips

Baka gärna anslaget i förväg och frys in för framtida behov. Anslaget är dessutom lättare att skära när den är fryst.