Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Enkla, långjästa frallor till morsdagsfrukosten

Föregående Nästa
frallor_foodfolder.jpg
Varför inte överraska mamma med färska frallor till frukosten på morsdag? De här är väldigt enkla att baka och riktigt goda är de också!

Ingredienser

  • Deg:
  • 500 g vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 450 g kallt vatten
  • 35 g olivolja
  • 20 g salt

Gör så här:

Dag 1



  1. Väg upp alla ingredienserna.

  2. Blanda mjöl, jäst, vatten och olivolja och kör i degblandare på låg hastighet i 10 minuter.

  3. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter på snabbare hastighet.

  4. Olja en plastlåda (typ en förvaringslåda storlek 34X25X16, alternativt en långpanna funkar likaväl). Det är viktigt att olja kanterna och botten för annars fastnar degen när man ska vända ut degen. Ha lagom med olja, inte för mycket och inte för lite heller.

  5. Häll degen i jäslådan, stäng locket (lägg plastfilm över långpannan) och låt jäsa över natten. Alternativt låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur.


Dag 2



  1. Lägg en tom plåt på nedersta valsen i ugnen.

  2. Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Vänd lådan upp och ner på ett mjölat bord. Låt degen falla ner.

  4. Dela degen med en kniv eller en degskrapa i så små eller stora bitar du vill ha. Strö lite mjöl över frallorna.

  5. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Lägg plåten i ugnen och samtidigt häll en kopp med iskallt vatten på den tomma plåten. Stäng luckan omedelbart och sänk värmen till 220 grader.

  7. Baka av i 10 minuter och öppna luckan för att släppa ut ångan och sedan baka av i ytterligare 5-10 minuter.

  8. Låt svalna på ett galler.


Frallorna är färdiga när innetemperaturen är 98 grader eller när det låter ihåligt när man knackar på under sidan.

Tips

En sådan här låda tycker jag är jättebra som jäslåda till bröd! Min är storlek 34x25x16cm och den är perfekt till degar som görs på ca. 500-600g vatten. De finns att köpa exempelvis på större matvarubutiker.

  1. Färdiga, ej avbakade frallor går utmärkt att frysa. Ta fram dom i ca. 60 minuter innan du ska baka av så hinner de tina upp.
  2. Det går alldeles utmärkt byta ut ca. 100-150g vetemjöl mot tex. fullkornsmjöl för att göra frallorna nyttigare.