
Lussekatter och saffransbullar, vilken är din favorit? Jag älskar släta saffransbullar penslade med smör och doppade i socker! Med en deg kan man göra många olika varianter av saffransbullar så att alla får sin favorit. Saffran torkar lätt ut degen varför det är viktigt att tillräckligt med smör och socker i degen.
Ingredienser
- Deg:
- 700 g vetemjöl
- 300 g mjölk 3% fett
- 200 g strösocker
- 175 g smör
- 50 g jäst (blå)
- 1 st ägg
- 10 g salt
- 3 påse(ar) saffran (eller 10 g saffranskoncentrat)
- 150 g russin
- Topping 1:
- 50 g smält smör
- 100 g strösocker
- Topping 2:
- 1 st ägg
- 1 msk vatten
- 1 nypa(or) salt
- 50 g russin
Gör så här:
- Blanda samtliga ingredienser förutom russinen.
- Kör degen i hushållsmaskinen med degkrok på mellanhastighet i ca. 15 minuter. Degen ska sedan vara elastiskt och medgörlig.
- Tillsätt russinen och blanda så att russinen blandas i degen men absolut inte längre så att russinen inte går sönder. Du kan också utesluta russinen om du inte vill ha russin i degen.
- Plasta in bunken med plastfolie och låt degen vila i 30 minuter.
- Dela degen i 23 lika stora bitar. Nedan följer två olika alternativ på saffransbullar.
- Rundriv (rulla bitarna till bollar) bitarna och låt dem vila på bordet i 10 minuter. Om du vill göra mina favorit saffransbullar (runda, släta med socker på), lägger du bitarna på en plåt ganska nära varandra (ca. 2 cm från varandra) så att de jäser ihop. Om du vill göra klassiska lussekatter, rulla degen till ca 20 cm långa bitar och forma till lussekatter.
- Låt bullarna jäsa i en avstängd ugn med bara lampan på i 90 minuter.
- Sätt ugnen på 210 grader om du bakar runda saffransbullar och 230 grader om du gör lussekatter.
- Baka av runda saffransbullar i 210 grader i ica 15 minuter och lussekatter i 230 grader i ca. 5-7 minuter.
- Pensla runda saffransbullar med rejält med smält smör och strö över strösocker. Låt de sedan svalna av och skilj dem från varandra.
- Pensla lussekatterna efter avbakningen (gräddningen) med äggstrykning (ägg blandat med 1 msk vatten och en nypa salt).
God kombo med
Tips
- Värm inte mjölken! Degvätskan ska vara kall/rumstempererat. Jästen dör vid temperatur över 37 grader.
- Saffran torkar lätt ut degen därför behöver degen mycket smör och socker.
- När bullarna jäser i en avstängd ugn, brukar jag lägga två koppar med kokande vatten i ugnen när det är ca 15 minuter kvar av jästiden. Bullarna får en extra skjuts med jäsningen.
- Jag brukar pensla mina bullar efter avbakningen (gräddningen) för att bibehålla bullarnas fuktighet.
- godaste lussebullarna
- bästa lussebullarna
- bästa saffransbullar
- godaste saffransbullarna
- bästa saffransdegen
- godaste saffransdegen
- godaste lussekatterna
- bästa lussekatterna
- julbak
- Julbakning
- julbaka
- hembakat
- saffran
- baka med saffran
- tips med saffransbakning
- recept foodfolder
- recept lussebullar
- recept lussekatter
- recept saffransbullar
- recept saffransdeg
- bästa recept på lussebullarna
- bakemybreathaway
- elina dessertmästarna
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- recept bullar
- recept julbullar
- julrecept
- baka
- jäst
- kronjäst
- russin
- lussebullar
- baklycka
- lucia
- fika
- luciafika
- lussefika
- baka bullar