Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Snabb och enkel marängtårta

Föregående Nästa
BD27528A-9609-42FB-A442-718F4EA5DD53.jpeg
Den här jordgubbstårtan är både glutenfri och busenkel att göra. Det går att variera med andra bär och frukter, helt enligt eget smak och tycke! Marängbottnar är perfekta att ha i skafferiet när man får oväntat besök.

Ingredienser

  • Botten:
  • 120 g äggvita
  • 240 g strösocker
  • Topping:
  • 200 g vispgrädde 40% fett
  • 200 g färska jordgubbar
  • 200 g färska eller inlagda persikor
  • 0,5 kruka(or) färsk mynta

Gör så här:

Marängbottnar



  1. Sätt ugnen på 75 grader.

  2. Väg upp socker och äggvita i en kastrull och blanda ihop. 

  3. Värm socker och äggviteblandningen till 62 grader (eller om du inte har en termometer, när sockret har lösts upp i äggvitan, smeten blir rinnig). 

  4. Häll sedan smeten i en rostfri bunke och vispa marängen fast med en elvisp eller i en degblandare. Marängen är färdig när man kan vända bunken upp och ner utan att marängen faller ut. 

  5. Spritsa (eller bred ut) marängen i två stycken runda marängbottnar, ca. 1 cm tjocka.

  6. Om det blir maräng över, spritsa små söta marängdekorationer av den!

  7. Torka i 75 grader i ca. 2-3 timmar. Eller mer om de inte har torkat helt.

  8. Pensla en sida av varje botten med smält vitchoklad. Chokladen agerar som fuktspärr. Om du äter tårtan på en gång är inte penslingen med choklad nödvändig. 


Tårtan



  1. Vispa grädden och dela persikorna och jordgubbarna. Plocka myntan.

  2. Bred grädde på en marängbotten och strö över grädden.

  3. Lägg på den andra marängbotten och täck tårtan med grädde.

  4. Dekorera med jordgubbar och mynta.



 


Testa även

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.