Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Mumsiga, fluffiga vaniljmarshmallows

Föregående Nästa
marshmallows_foodfolder.jpg
Jag älskar marshmallows och just hemgjorda marshmallows. Då vet jag vad de innehåller och de blir så mycket godare än de man köper i affären. Marshmallows är även enkla och roliga att göra!

Ingredienser

  • Smet:
  • 7 st gelatinblad
  • 173 g strösocker
  • 40 g glukos
  • 50 g vatten
  • 1 st vaniljstång
  • 100 g äggvitor
  • 20 g florsocker
  • Topping:
  • 120 g florsocker
  • 120 g maizena (majsstärkelse)

Gör så här:


  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Häll av vattnet, krama försiktigt ur vattnet från gelatinet och smält det i micron (10 sekunder i taget, var försiktig så att du inte kokar/bränner gelatinet).


  1. Lägg socker, glukos, vatten & vaniljstång i en tjockbottnad kastrull & koka tills massan håller 100°C. Var noga med temperaturen!


  1. Börja vispa äggvitor och  florsocker i en skål med elvisp (när sockerblandningen är 100°C) tills det är ett fast skum.


  1. När massan i kastrullen är 127°C häll ner den under fortsatt vispning i äggvitesmeten.


  1. Tillsätt det smälta gelatinet och fortsätt vispa tills smeten är fast och glansig samt har börjat svalna av.


  1. Blanda florsocker och maizena och häll det i en långpanna. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut långa, jämna stänger i pannan. Alternativt kan du hälla hela smeten i långpannan om du vill ha tex. fyrkantiga marshmallows.


  1. Låt stelna i rumstemperatur (i minst 3 timmar, gärna över natten). Klipp stängerna i önskad storlek och rulla i florsocker- och maizenablandningen.


  1. Förvara i en lufttät burk.

Tips

Om du vill färga marshmallowsen ha i några droppar valfri karamellfärg när du vispar smeten kall.