
Jag älskar marshmallows och just hemgjorda marshmallows. Då vet jag vad de innehåller och de blir så mycket godare än de man köper i affären. Marshmallows är även enkla och roliga att göra!
Ingredienser
- Smet:
- 7 st gelatinblad
- 173 g strösocker
- 40 g glukos
- 50 g vatten
- 1 st vaniljstång
- 100 g äggvitor
- 20 g florsocker
- Topping:
- 120 g florsocker
- 120 g maizena (majsstärkelse)
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Häll av vattnet, krama försiktigt ur vattnet från gelatinet och smält det i micron (10 sekunder i taget, var försiktig så att du inte kokar/bränner gelatinet).
- Lägg socker, glukos, vatten & vaniljstång i en tjockbottnad kastrull & koka tills massan håller 100°C. Var noga med temperaturen!
- Börja vispa äggvitor och florsocker i en skål med elvisp (när sockerblandningen är 100°C) tills det är ett fast skum.
- När massan i kastrullen är 127°C häll ner den under fortsatt vispning i äggvitesmeten.
- Tillsätt det smälta gelatinet och fortsätt vispa tills smeten är fast och glansig samt har börjat svalna av.
- Blanda florsocker och maizena och häll det i en långpanna. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut långa, jämna stänger i pannan. Alternativt kan du hälla hela smeten i långpannan om du vill ha tex. fyrkantiga marshmallows.
- Låt stelna i rumstemperatur (i minst 3 timmar, gärna över natten). Klipp stängerna i önskad storlek och rulla i florsocker- och maizenablandningen.
- Förvara i en lufttät burk.
Tips
Om du vill färga marshmallowsen ha i några droppar valfri karamellfärg när du vispar smeten kall.