
Minipajer är perfekta till sommarens alla bjudningar. Den bästa lilla munsbiten till studentmottagningen, till grillkvällen med familj och vänner eller till midsommarbuffén. Variera fyllningen enligt eget önskemål och tycke.
Ingredienser
- Deg:
- 200 g vetemjöl
- 100 g smör (kallt, i små bitar)
- 5 g salt
- 50 g ägg
- 20 g kallt vatten
- Fyllning:
- 125 g sparris
- 100 g grädde, 40% fett
- 50 g ägg
- 20 g Västerbotten ost
- 1 nypa(or) salt
- 1 nypa(or) vitpeppar
Gör så här:
Du behöver ha små engångs folieformar (8cm i diameter) eller mazarinformar i rostfritt stål. Du kan även göra en stor paj (ca. 20 cm i diameter) med receptet som ger 16 st minipajer.
- Väg upp alla ingredienser.
- Blanda mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa med händerna.
- Tillsätt ägg och vatten och rör ihop så att degen precis går ihop. Arbeta inte degen. Om du knådar degen för mycket blir den seg och inte porös.
- Platta till degen och plasta in den i plastfilm och låt svalna i kylskåpet i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta ut degen ur kylen och kavla degen 2-3 mm tunt.
- Stansa (tryck ut) runda bitar med en stansring (8-10 cm i diameter) och tryck till degen i formen.
- Nagga varje form med deg med en gaffel.
- Förbaka degen i formarna i 10 minuter.
- Vispa ihop grädde och ägg.
- Lägg en sparrisbit i formen och fyll formen med äggstanning.
- Baka av i ytterligare 10-15 minuter, tills äggstanningen har fått en fin färg.
Minipajerna går utmärkt att frysa.
Servera till
- minipaj
- paj
- pajdeg
- godaste pajen
- bästa pajen
- paj till buffé
- midsommar
- midsommarinspiration
- recept morsdag
- morsdag
- studentbjudning
- studenten
- studentbuffe
- buffémat
- mat till många
- maträtt till många
- bakblogg
- matblogg
- Bake my breath away
- foodfolder
- foodfolder recept
- recept bake my breath away
- sparrispaj
- recept med sparris
- recept paj
- recept matpaj
- recept enkel matpaj
- vegetariskt
- vegetarisk paj
- matpaj
- ogräs
- På bordet - Primörer & Ogräs