Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Saftig morotskaka

Föregående Nästa
foodfolder-morotskaka.JPG
Morotskaka med mycket frosting på, finns det något godare? En kopp kaffe, en bit av den här underbara, saftiga morotskakan och gott fikasällskap så är lyckan total!

Ingredienser

  • Smet:
  • 340 g fint rivna morötter
  • 270 g vetemjöl
  • 5 g bikarbonat
  • 7 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 4 g kanel
  • 220 g ägg
  • 300 g strösocker
  • 260 g matolja
  • Frosting:
  • 90 g smör
  • 450 g florsocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 25 g citronsaft
  • 150 g Philadelphia färskost

Gör så här:

Morotskaka



  1. Sätt ugnen på 180 grader. 

  2. Smöra och strö ett tunt lager ströbröd på en långpanna (ca. 30x20 cm). Alternativt täck botten med bakplåtspapper innan du strör ströbröd på formen.

  3. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.

  4. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke.

  5. Blanda i de torra ingredienserna och matoljan pö om pö i ägg- och sockerblandningen.

  6. Rör ner morötterna i smeten med en slickerpott.

  7. Fördela smeten jämnt på långpannan och baka av i 180 grader i ca. 25 minuter, eller tills den är helt genomgräddad.

  8. Låt svalna.


Cream cheese frosting



  1. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröerna i en bunke med smör och florsocker.

  2. Vispa ihop det rumstempererade smöret, florsockret och vaniljfröerna i en bunke med en elvisp. 

  3. Tillsätt Philadelphia osten och citronsaften och blanda frostingen till en jämn smet.


Dekorering



  1. Vänd ut morotskakan ur formen och skär så stora eller små bitar som du önskar.

  2. Spritsa frostingen på kakan.

  3. Dekorera enligt önskemål, tex. harsyra, grovmalen kardemumma eller varför inte tunt skivad morot.


 


Tips

Här hittar du en mått omvandlare