Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Pepparkaksbullar

Föregående Nästa
bullarpepparkaka_foodfolder.jpg
Dessa underbara bullar med en fyllning som smakar pepparkaka är magiskt goda! En smygstart på julen helt enkelt.

Ingredienser

  • Deg:
  • 300 g mjölk 3% fett
  • 30 g jäst
  • 650 g vetemjöl special
  • 120 g smör
  • 120 g strösocker
  • 6 g salt
  • 7 g grovmalen kardemumma
  • 50 g ägg
  • Fyllning:
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 200 g farinsocker
  • 5 g ingefära, malen
  • 5 g kanel, malen
  • 5 g kardemumma, finmalen
  • 5 g nejlika, malen
  • 1 g kryddpeppar
  • 1 g salt
  • Topping 1:
  • 70 g strösocker (till sockerlag)
  • 70 g vatten (till sockerlag)
  • Topping 2:
  • 30 g florsocker

Gör så här:

Vetedeg steg 1



  1. Blanda alla ingredienser och kör i maskin först 5 minuter med långsam hastighet och sedan 10 minuter i något snabbare hastighet. Degen ska vara elastisk och slät.

  2. Ta upp degen och knåda den lite för hand och forma till en rund boll och lägg tillbaka i bunken. Täck bunken med plastfilm (eller en hushållshandduk) och låt jäsa i rumstemperatur eller i en avstängd ugn i 30 minuter.


Pepparkaksremons (fyllning)



  1. Vispa ihop rumstempererat smör, farinsocker och kryddorna med en elvisp till en slät remons.

  2. Låt stå i rumstemperatur.


Sockerlag



  1. Koka upp vatten och socker så att sockret smälter. Obs! Sockret ska inte få någon färg, bara smälta.



Vetedeg steg 2



  1. Kavla ut degen som en stor rektangel ca. 4-5mm tjockt.

  2. Bred ut remonsen (fyllningen) jämt på hela degen.

  3. Vik degen i mitten.

  4. Skär ca. 1 cm tjocka remsor av degen (en pizzaskärare funkar jättebra).

  5. Dra ut remsan lite, snurra remsan mot bordet genom att hålla i båda änderna och rulla åt olika håll.

  6. Forma till en rund, söt kringla.

  7. Lägg bullarna i bullformar på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Låt jäsa i en avstängd ugn med bara lampan på i 60 minuter. 

  9. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (vanlig ugn 240 grader) och baka av (grädda) i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

  10. Pensa bullarna med sockerlag och pudra bullarna med florsocker när de har svalnat något.



Tips

1. Jag brukar använda mig av en bakmåtta i silikon när jag kavlar ut bulldegen. Degen fastnar inte på bordet, det är lätt att kavla degen till rätt form och sedan lätt att vika med hjälp av mattan. En mycket bra och prisvärd silikonmatta finns att köpa bl.a. på här. Den går både att baka på samt baka av i ugnen, dvs. att använda istället för bakplåtspapper.

2. Att pensa bullarna med sockerlag efter avbasning (gräddning) gör att bullarna får en fin glans och blir inte så torra så fort.

3. Det är att föredra att frysa in bullarna som blir över redan samma dag.

4. Jag brukar göra en vetedeg på bara 300g (3dl) mjölk då det blir lagom många bullar, ca 22 st. 

5. De här bullarna behöver inte penslas med ägg innan avbakning (gräddning) då de sedan penslas med sockerlag och pudras med florsocker.