Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Prinsesstårta

Föregående Nästa
prinsesstårta_foodfolder.JPG
Prinsesstårta är säkerligen en av de vanligaste tårtorna som svenskarna äter. Marsipan, vaniljkräm, vispgrädde, hallonsylt och anslag (tårtbotten), det är vad princesstårtan består av. Det finns många sätt att sätta ihop en prinsesstårta och här får ni lära er mitt sätt! Prinsesstårta är även min favorittårta. När jag jobbade på ett konditori i Stockholm gjorde vi prisessbakelser och jag lovar er att jag åt minst 3-4 bakelser varje vecka... Så farligt gott!

Ingredienser

  • Botten:
  • 160 g ägg
  • 80 g strösocker
  • 4 g vaniljsocker
  • 2 g bakpulver
  • 80 g vetemjöl
  • Kräm:
  • 250 g mjölk 3 % fett
  • 25 g strösocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 60 g äggula
  • 35 g strösocker
  • 20 g maizena
  • 15 g smör
  • Fyllning:
  • 300 g vispgrädde 40% fett
  • 50 g hallonsylt
  • Garnityr:
  • 500 g grön marsipan
  • 30 g rosa marsipan
  • 5 g florsocker

Gör så här:

Börja med att koka vaniljkräm så att den hinner svalna innan det är dags att lägga ihop tårtan och baka sedan anslaget (tårtbotten).


Vaniljkräm



  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.

  2. Blanda äggula, socker (35 g) och Maizena.

  3. Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (25 g).

  4. Ta bort vaniljstången och häll mjölken i ägguleblandningen samtidigt som du vispar.

  5. Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjockna. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa.

  6. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa tills smöret har smält och vaniljkrämen är slät och homogen.

  7. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse (eller en fryspåse) och kyl ner vaniljkrämen omedelbart i kallt vattenbad.


Anslag (tårtbotten)



  1. Sätt på ugnen på 180 grader.

  2. Vispa ägg och socker fluffigt och tills smeten är vit.

  3. Sikta mjölet och tillsätt bakpulver och vaniljsocker.

  4. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen. Gör stora rörelser när du vänder ner mjölet för att behålla fluffigheten i smeten.

  5. Baka av i ca. 20 minuter eller tills anslaget har fått en fin gyllenbrun färg och kanterna börjar släppa.

  6. Vänd anslaget upp och ner på en gång så att du får ett platt och fint anslag. Låt svalna innan du sätter ihop prinsesstårtan.


Prinsesstårta


Det är enklast att göra tårtan på bordet och sedan flytta den färdiga tårtan på tårtfat.


Gör en ros eller köp en färdig. 



  1. Vispa grädden löst och ta ca.3 msk separat i en liten bunke och spara till strykning av tårtan. Fortsätt sedan vispa grädden för hand så att det blir något fastare. Det ska bli spår av vispningen, då är grädden tillräckligt fast.

  2. Blanda den vispade grädden med ca. 150-200g vaniljkräm (mer eller mindre, beroende på hur mycket vaniljkräm just du vill ha i din krämgrädde=vispgrädde blandat med vaniljkräm).

  3. Dela anslaget i 3 lika tjocka bitar.

  4. Vänd den nedersta delen så att den bruna sidan hamnar uppåt och stryk ett tunt lager hallonsylt på anslaget. 

  5. Lägg den översta delen av anslaget med den bruna sidan mot hallonsylten. 

  6. Spritsa (eller bygg på med en palett/annat verktyg) nästan all krämgrädde på tårtan som en kupol. Spara ca. 4 msk krämgrädde till strykning av tårtan. 

  7. Lägg den sista delen av anslaget på krämgrädden och tryck med lätta händer på sidorna så att du får en rund och fin form på tårtan.

  8. Stryk ett lager av krämgrädde så att den täcker hela tårtan.

  9. Stryk sedan ett lager av löst vispad grädde på krämgrädden. Detta för att marsipanen som läggs på ska vara mer följsam.

  10. Kavla marsipanen 3mm tunt.

  11. Lägg på marsipanen på tårtan och dra försiktigt med händerna på kanterna för att undvika veck.

  12. Forma lätt med händerna och avsluta sedan med att skära bort kanterna med antingen ett skrapkort, en palett eller en kniv. 

  13. Pudra tårtan med florsocker och sätt på en ros i mitten.

  14. Flytta tårtan till ett tårtfat med en palett (eller annat lämpligt redskap som du har hemma). 


Guinness är en okonventionell kombination till Prinsesstårta, väl värt att prova!

Tips