
Ta vara på säsongens råvaror! Njut av rabarbern och baka den här jättegoda glutenfria rabarberkakan på mazarinbotten. Rabarbern är inkokt för att få den fina rosa färgen och mjuka texturen.
Ingredienser
- Botten:
- 220 g mandlar, skållade och skalade
- 220 g strösocker
- 150 g smör
- 120 g ägg
- 100 g vatten (tillsätt lite i taget mandelmassan för rätt konsistens)
- Topping:
- 5 st rabarberstjälkar
- 200 g vittvin
- 500 g vatten
- 150 g strösocker
- Garnityr:
- 20 g grovmalen kardemumma
- 20 g strösocker
Gör så här:
Inkokt rabarber (se topping i receptet)
Receptet till inkokt rabarber finns på min kollega Tereses blogg och den finns att hitta även här.
- Sätt ugnen på 90 grader.
- Skär av roten och spara den (den ger mycket färg när man kokar skalen) och skala rabarbern. Skär rabarbern i ca. 3-4 cm stora bitar. Lägg rabarberbitarna i en ugnssäker form.
- Lägg skalen och rotbitarna i en kastrull tillsammans med vatten, vittvin och strösocker och koka upp. Låt sjuda i ca. 5 min. Rör då och då med en slev för att få skalen att släppa färg.
- Sila av vätskan och häll den över rabarberbitarna.
- Marinera i 90 grader i minst 1,5-2 timmar. Rabarbern ska bli mjuk och få en vacker rosa färg.
- Spara vätskan för att exempelvis göra rabarbersirap av!
Mazarinmassa (se botten i receptet)
Har du inte tid att göra egen mazarinmassa, använd färdig mandelmassa. Välj då gärna en variant som är något dyrare för en bättre kvalité. Punkt 1 och 2 är till hur man gör mandelmassa. Till kakan behöver du 400 gram färdig mandelmassa.
- Väg upp mandlarna och strösocker och lägg i en matberedare.
- Kör mandlarna och strösocker i matberedaren tills det blir en smulig massa. Tillsätt vatten tills massan går ihop.
- Vispa smöret mjukt med en elvisp i en bunke.
- Tillsätt hälften av mandelmassan i taget och blanda väl.
- Tillsätt ett ägg i taget. Vispa så att äggen går in i massan men vispa inte för länge. Det ska vara så lite luft som möjligt i massan.
Rabarberkakan
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna och spritsa eller bred ut mazarinmassan i långpannan. Tips! Pensla långpannan med olja eller smör och fäst sedan bakplåtspapperet på fettet. Fettet är som klister och bakplåtspapperet glider inte iväg.
- Lägg rabarberbitarna på mazarinmassan.
- Strö över kardemummasocker (blanda grovmalen kardemumma med strösocker).
- Baka av i 175 grader i 20-30 minuter eller tills kakan har fått en brun och fin färg.
- Låt svalna i formen.
- Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Kakan går bra att frysa!
Gott till
- rabarber
- rabarberkaka
- rabarberpaj
- glutenfritt
- glutenfri paj
- glutenfri kaka
- glutenfritt fika
- recept glutenfritt
- godaste rabarberkakan
- bästa rabarberkakan
- bästa glutenfria pajen
- godaste glutenfria pajen
- mazarinmassa
- gör egen mandelmassa
- recept mandelmassa
- säsongsmat
- säsongens frukter
- säsongens råvaror
- rabarbersirap
- vaniljsås
- recept vaniljsås
- recept rabarbersirap
- recept foodfolder
- recept bake my breath away
- fikarecept
- inkokt rabarber
- recept inkokt rabarber
- recept rabarberkaka
- recept rabarberpaj
- recept rabarber
- bästa rabarberreceptet
- godaste rabarberreceptet
- recept bästa rabarberkakan
- recept godaste rabarberkakan
- sommar
- midsommar
- sommarinspiration
- sommarrecept