Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Rabarbersirap

Föregående Nästa
rabarbersirap_foodfolder.JPEG
Rabarbersirap är den bästa smaksättaren i drinkar och passar fint även som en dekor på desserttallrikar. Rabarbersirap är jätteenkelt att göra och håller länge i kylskåp.

Ingredienser

  • Tillbehör:
  • 400 g rabarber (med skal)
  • 100 g strösocker
  • 300 g vatten
  • 0,5 st vaniljstång

Gör så här:

1 sats med 400 g rabarber ger ca. 3,5 dl färdig sirap



  1. Väg upp alla ingredienser och dela vaniljstången och skrapa ur fröerna. Lägg vaniljstången och fröerna i en kastrull.

  2. Tvätta rabarberstjälkarna och skär ca. 2cm tjocka bitar av den och lägg i kastrullen.

  3. Koka upp vatten, vaniljstång och rabarber och rör om då och då. 

  4. Tillsätt strösocker när rabarbern har börjat mjukna.

  5. Koka upp och låt sjuda i ca. 5-10 minuter till vätskan har börjat få en sirapsaktig konsistens. 

  6. Häll upp i en steriliserad (koka i 10 minuter) glasflaska. Låt svalna och förvara i kylen.


 


Testa även

Tips

Minimera matsvinn!

Av den överblivna rabarbern kan du göra kompott. Koka upp den och smaksätt med lite kardemumma eller mer vanilj. Häll över i en glasburk och förvara i kylskåp.

Spara alltid använda vaniljstängerna! Skölj av den och låt lufttorka. Av torkade vaniljstänger kan du göra egen vaniljsocker. Lägg vaniljstänger och strösocker i en mixer och mixa så har du din egen vaniljsocker! För en pudrig konsistens behöver du sila sockret och eventuellt köra i mixern fler än bara en gång.