
Rabarbersirap är den bästa smaksättaren i drinkar och passar fint även som en dekor på desserttallrikar. Rabarbersirap är jätteenkelt att göra och håller länge i kylskåp.
Ingredienser
- Tillbehör:
- 400 g rabarber (med skal)
- 100 g strösocker
- 300 g vatten
- 0,5 st vaniljstång
Gör så här:
1 sats med 400 g rabarber ger ca. 3,5 dl färdig sirap
- Väg upp alla ingredienser och dela vaniljstången och skrapa ur fröerna. Lägg vaniljstången och fröerna i en kastrull.
- Tvätta rabarberstjälkarna och skär ca. 2cm tjocka bitar av den och lägg i kastrullen.
- Koka upp vatten, vaniljstång och rabarber och rör om då och då.
- Tillsätt strösocker när rabarbern har börjat mjukna.
- Koka upp och låt sjuda i ca. 5-10 minuter till vätskan har börjat få en sirapsaktig konsistens.
- Häll upp i en steriliserad (koka i 10 minuter) glasflaska. Låt svalna och förvara i kylen.
Testa även
Tips
Minimera matsvinn!
Av den överblivna rabarbern kan du göra kompott. Koka upp den och smaksätt med lite kardemumma eller mer vanilj. Häll över i en glasburk och förvara i kylskåp.
Spara alltid använda vaniljstängerna! Skölj av den och låt lufttorka. Av torkade vaniljstänger kan du göra egen vaniljsocker. Lägg vaniljstänger och strösocker i en mixer och mixa så har du din egen vaniljsocker! För en pudrig konsistens behöver du sila sockret och eventuellt köra i mixern fler än bara en gång.
- rabarbersirap
- sirap
- gör egen sirap
- smaksättare
- gör egen smaksättare till drinkar
- recept rabarbersirap
- bästa rabarbersirapen
- godaste rabarbersirapen
- rabarberdrink
- drink
- drinktips
- drinktips foodfolder
- drinktips sommar
- Bake my breath away
- foodfolder
- recept rabarber
- matsvinn försvinn
- nej till matsvinn
- vaniljsocker
- gör egen vaniljsocker
- recept vaniljsocker
- vaniljstång
- minimera matsvinn
- ta vara på råvarorna
- säsongsmat
- sommar
- midsommar
- sommardrink
- recept sommardrink