
Som många av er vet är jag född och uppvuxen i Finland och därmed är jag uppvuxen med syltsemlor. Det vill säga att istället för mandelfyllning fylls semlan med sylt, och helst då med hemkokt jordgubbssylt. Mums! Varför inte göra locket i form av ett hjärta bara för att det är så gulligt!
Ingredienser
- Deg:
- 680 g vetemjöl
- 300 g mjölk 3% fett
- 100 g strösocker
- 1 st ägg
- 7 g salt
- 20 g grovmalen kardemumma
- 30 g jäst
- Fyllning:
- 200 g jordgubbssylt
- 300 g vispgrädde 40% fett
- Garnityr:
- 1 st ägg
- Dekorering:
- 20 g florsocker
Gör så här:
- Blanda alla ingredienserna i en degblandare.
- Kör degen på låg hastighet i 5 minuter och sedan i mellanhastighet i 10 minuter.
- Låt degen vila i rumstemperatur i 30 minuter täckt med plastfilm.
- Dela vetedegen i bitar om ca. 60g (eller ca 40g om du vill göra minisemlor). Det ska bli ca. 25 bitar.
- Rundriv (forma/rulla för hand) bitarna till runda, släta bollar).
- Lägg bitarna på ett lätt mjölat bord och låt dem vila i 10 minuter.
- Platta till bullarna med lätt hand.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs bullarna i en avstängd ugn (med bara lampan på) i 60 minuter. De ska jäsa till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 230 grader (220 varmluft).
- Pensla bullarna försiktigt med lite äggstrykning (ett ägg blandat med 1 tsk salt och 1 msk vatten).
- Baka av (grädda) i ca. 5 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt bullarna svalna.
- Skär av locket och fyll bullarna med sylt.
- Spritsa grädde på semlorna och pudra locket med florsocker.
Tips
Här hittar du grundrecept till sylt.
Testa även dessa andra urgoda semlor!
Semla med pistagemandelmassa och citrongrädde
- semla
- syltsemla
- finska semlor
- semlor
- bakemybreathaway
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- foodfolder
- recept vetedeg
- bästa semlorna
- godaste semlorna
- recept semla
- recept finska semlor
- sylt
- kronjäst
- jäst
- vispgrädde
- semla med sylt
- annorlunda semla
- bästa semlan
- godaste semlan
- semmeldagen
- semmelbulle