Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Syltsemlor

Föregående Nästa
semlor_foodfolder.jpg
Som många av er vet är jag född och uppvuxen i Finland och därmed är jag uppvuxen med syltsemlor. Det vill säga att istället för mandelfyllning fylls semlan med sylt, och helst då med hemkokt jordgubbssylt. Mums! Varför inte göra locket i form av ett hjärta bara för att det är så gulligt!

Ingredienser

  • Deg:
  • 680 g vetemjöl
  • 300 g mjölk 3% fett
  • 100 g strösocker
  • 1 st ägg
  • 7 g salt
  • 20 g grovmalen kardemumma
  • 30 g jäst
  • Fyllning:
  • 200 g jordgubbssylt
  • 300 g vispgrädde 40% fett
  • Garnityr:
  • 1 st ägg
  • Dekorering:
  • 20 g florsocker

Gör så här:



  1. Blanda alla ingredienserna i en degblandare.

  2. Kör degen på låg hastighet i 5 minuter och sedan i mellanhastighet i 10 minuter.

  3. Låt degen vila i rumstemperatur i 30 minuter täckt med plastfilm.

  4. Dela vetedegen i bitar om ca. 60g (eller ca 40g om du vill göra minisemlor). Det ska bli ca. 25 bitar.

  5. Rundriv (forma/rulla för hand) bitarna till runda, släta bollar).

  6. Lägg bitarna på ett lätt mjölat bord och låt dem vila i 10 minuter.

  7. Platta till bullarna med lätt hand.

  8. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  9. Jäs bullarna i en avstängd ugn (med bara lampan på) i 60 minuter. De ska jäsa till dubbel storlek.

  10. Sätt ugnen på 230 grader (220 varmluft).

  11. Pensla bullarna försiktigt med lite äggstrykning (ett ägg blandat med 1 tsk salt och 1 msk vatten).

  12. Baka av (grädda) i ca. 5 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.

  13. Låt bullarna svalna.

  14. Skär av locket och fyll bullarna med sylt

  15. Spritsa grädde på semlorna och pudra locket med florsocker.


 


Tips

Här hittar du grundrecept till sylt.

 

Testa även dessa andra urgoda semlor!

Semla med pistagemandelmassa och citrongrädde 

Semmelcupcakes

Semla med hjortronsylt

Semla