
På tisdag är det fettisdagen och då är det dags för semmelfrossa. Testa göra din egen mandelmassa och semmelfyllning! Det blir sån skillnad när man har en bra medelmassa i semmelfyllningen och det är inte svårt att göra det själv! Att spritsa grädden snyggt på semlorna kräver övning men tur att det brukar finnas många som vill smaka på hembakade semlor!
Ingredienser
- Fyllning 1:
- 100 g strösocker
- 100 g skållad och skalad mandel
- Fyllning 2:
- 200 g mandelmassa
- 0,3 st bittermandel
- 50 g mandlar (med skal)
- 50 g strösocker
- 50 g vatten
- 1 st vaniljstång
Gör så här:
Mandelmassa (se recept fyllning 1)
- Mixa mandlarna och strösockret till en jämn massa i en matberedare. Om massan känns torr, tillsätt lite vatten.
Om du inte använder mandelmassan på en gång, lägg mandelmassan i en fryspåse och förslut den väl så att ingen luft kommer in. Förvara mandelmassan i kylskåpet och då håller den i minst en vecka.
Det här receptet ger 200 g mandelmassa.
Semmelfyllning (se recept fyllning 2)
- Grovhacka mandlarna och rosta antingen på en torr (utan smör eller olja) stekpanna eller i ugnen i 180 grader 5 minuter i taget tills mandlarna har fått en fin, brun färg. Att rosta mandlarna ger mer smak och färg till semmelfyllningen.
- Blanda strösocker (50 g), vaniljstång och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca. 5 minuter så att vaniljen ger smak till sockerlaget. Låt svalna.
- Smaksätt mandelmassan med finriven bittermandel och de rostade mandlarna. Var försiktig med bittermandeln! Tillsätt lite i taget och smaka av. Bittermandeln är mycket stark i smaken och det kan lätt bli för mycket av den.
- Tillsätt vaniljsockerlag tills semmelfyllningen är lagom lös (ungefär samma konsistens som havregrynsgröt).
En sats semmelfyllning räcker till ca. 25 st semlor.
Tips
Här nedan hittar du Foodfolders bästa recept på semlor!
- semlor
- semmelfyllning
- recept semmelfyllning
- recept mandelmassa
- mandelmassa
- mandlar
- ekologiskt
- godaste semlorna
- bästa semlorna
- bästa semmelfyllningen
- godaste semmelfyllningen
- fettisdagen
- fettisdag
- hembakat
- recept foodfolder
- foodfolder
- bakemybreathaway
- recept bakemybreathaway
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- baklycka
- baka
- rostade mandlar
- bittermandel
- spritsa
- klassiska semlor
- foodfolder semlor
- pistagemandelmassa
- citrongrädde
- semlor med hjortronsylt