
Igår hittade jag riktigt fina svenska vinteräpplen i mataffären och blev sugen på att baka en smulpaj. Pajen ser inte så fin ut men tro mig att det är den godaste smulpajen jag någonsin har ätit... Jag hade svårt att sluta äta smulet för det var SÅ gott!
Ingredienser
- Topping:
- 125 g smör
- 50 g strösocker
- 50 g havregryn
- 50 g mandlar
- 50 g hasselnötter
- 80 g vetemjöl
- 5 g salt
- Fyllning:
- 350 g äpplen
- 30 g strösocker
- 5 g kanel
- 30 g russin
- Garnityr:
- 200 g vispgrädde, lättvispad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka hasselnötterna och mandlarna i grova bitar.
- Blanda smör, socker, havregryn, mandlar, hasselnötter, vetemjöl och salt till en smulig massa.
- Skala och kärna ur äpplena och skiva/skär äpplen i små bitar.
- Strö över kanel och socker i äpplena.
- Smöra en pajform (ca. 24-26 cm i diameter).
- Lägg äpplen på botten av pajformen och smula över smulet jämnt över hela pajen.
- Baka av i 200 grader i ca. 20 minuter eller tills smulet har fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera med lösvispad grädde eller en kula vaniljglass.