Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Syrensaft

Föregående Nästa
syrensaft_foodfolder.JPEG
Syrensaft är hemmagjord lyx i en flaska. En sådan vacker färg och delikat smak. Syrensaft är jättegott som den är men fantastisk som en bas till drinkar. Frys också in en flaska syrensaft till vintern så att du kan minnas tillbaka till denna underbara försommartiden.

Ingredienser

  • 35 st Syrenklasar
  • Tillbehör:
  • 1 kg strösocker
  • 1 kg vatten
  • 400 g citronsaft
  • 15 g citronzest

Gör så här:


  1. Klipp 35st syrenklasar.

  2. Låt de ligga plant på tidningspapper i ca 10 minuter innan du börjar plocka blommorna så att eventuella insikter hinner krypa iväg.

  3. Plocka syrenblommorna, inga klasar, blad eller skräp ska följa med i saften då det ger en otrevlig beska i saften. Räkna med att det kan ta över en timme om du plockar själv. 

  4. Lägg syrenblommorna i en rostfri bunke (som rymmer minst 2,5 liter) eller en plasthink. 

  5. Tvätta citronerna och riv citronzest (skalet) och sedan pressa citronsaft.

  6. Koka upp socker och vatten.

  7. Ta av kastrullen från plattan och ha i citronzest och citronsaft.

  8. Häll över den varma vätska över syrenblommorna och lägg plastfilm på ytan av saften. 

  9. Kyl ner saften i ett vattenbad och när den har svalnat, ställ in den i kylen.

  10. Låt saften stå i kylen i 2 dygn.

  11. Sila av saften och häll saften i steriliserade flaskor.


 


Sommarens godaste drink, syrendrink med cava. Recept hittar du här.


Tips

Saften har en ganska kort hållbarhet, ca. 1 vecka i kylen. Frys gärna i saft i plastflaskor.