Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Tigerkaka

Föregående Nästa
tigerkakan_foodfolder.JPEG
Tigerkaka är en klassiker och den här tigerkakan är den godaste och saftigaste du har ätit, tro mig. Tigerkaka är dessutom jätteenkel att baka och vacker att ställa på fikabordet.

Ingredienser

  • Smet:
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 230 g strösocker
  • 150 g ägg
  • 230 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 100 g vispgrädde, 40 % fett
  • Fyllning 1:
  • 10 g kakaopulver
  • 10 g (VALFRITT) söt sherry
  • Fyllning 2:
  • 10 g vaniljsocker

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 175 grader

  2. Väg upp alla ingredienser.

  3. Vispa det rumstempererade smöret och strösocker fluffigt med en elvisp.

  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl så att äggen verkligen går in i smeten.

  5. Blanda mjöl och bakpulver väl i en bunke.

  6. Tillsätt mjöl och bakpulver samt grädde till smör-, socker- och äggblandningen. 

  7. Ta hälften av smeten i en separat bunke och blanda i kakao.

  8. Tillsätt vaniljsocker i den andra halvan.

  9. Smöra och mjöla en kakform. Antingen en plåt med små formar som jag har använt i bilden eller en stor form. 

  10. Spritsa eller klicka i en del av den ljusa smeten på botten av formen för att sedan tillsätta den mörka smeten och toppa sedan med den ljusa smeten.

  11. Rör försiktigt runt med en gaffel eller något tunt för att få tigerränderna. 

  12. Baka av i 175 grader i ca. 20-30 minuter om du har små formar och upp till 1 timme om du bakar i en stor form.

  13. Låt kakan svalna i formen innan du lossnar den.

  14. Kakan går alldeles utmärkt att frysa.

Tips

Jag köpte min kakform på Kitchen Lab Där hittar man för övrigt proffsredskap som är svåra att hitta i vanliga butiker.