Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Tomatpajer

Föregående Nästa
tomatpajmini_foodfolder.JPEG
Mat för många och oändliga variationsmöjligheter. De här smakrika minitomatpajerna är dessutom jätteenkla att baka.

Ingredienser

  • Deg:
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g smör, kallt i små bitar
  • 5 g salt
  • 50 g ägg
  • 20 g kallt vatten
  • Fyllning:
  • 16 st körsbärstomater, gärna olika färger
  • 100 g grädde, 40% fett
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) vitpeppar
  • 2 st schalottenlök

Gör så här:

Du behöver ha små engångs folieformar (8cm i diameter) eller mazarinformar i rostfritt stål. Du kan även göra en stor paj (ca. 20 cm i diameter) med receptet som ger 16 st minipajer.  



  1. Väg upp alla ingredienser.

  2. Blanda mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa med händerna.

  3. Tillsätt ägg och vatten och rör ihop så att degen precis går ihop. Arbeta inte degen. Om du knådar degen för mycket blir den seg och inte porös.

  4. Platta till degen och plasta in den i plastfilm och låt svalna i kylskåpet i 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. Ta ut degen ur kylen och kavla degen 2-3 mm tunt. 

  7. Stansa (tryck ut) runda bitar med en stansring (8-10 cm i diameter) och tryck till degen i formen.

  8. Nagga varje form med deg med en gaffel.

  9. Förbaka degen i formarna  i 10 minuter.

  10. Vispa ihop grädde och ägg och hacka schalottenlök.

  11. Lägg en halv tesked hackad schalottenlök och 2-3 körsbärstomathalvor i formen och fyll formen med äggstanning.

  12. Baka av i ytterligare ca. 10 minuter, tills äggstanningen har fått en fin färg.


Minipajerna går utmärkt att frysa.