
Mat för många och oändliga variationsmöjligheter. De här smakrika minitomatpajerna är dessutom jätteenkla att baka.
Ingredienser
- Deg:
- 200 g vetemjöl
- 100 g smör, kallt i små bitar
- 5 g salt
- 50 g ägg
- 20 g kallt vatten
- Fyllning:
- 16 st körsbärstomater, gärna olika färger
- 100 g grädde, 40% fett
- 1 nypa(or) salt
- 1 nypa(or) vitpeppar
- 2 st schalottenlök
Gör så här:
Du behöver ha små engångs folieformar (8cm i diameter) eller mazarinformar i rostfritt stål. Du kan även göra en stor paj (ca. 20 cm i diameter) med receptet som ger 16 st minipajer.
- Väg upp alla ingredienser.
- Blanda mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa med händerna.
- Tillsätt ägg och vatten och rör ihop så att degen precis går ihop. Arbeta inte degen. Om du knådar degen för mycket blir den seg och inte porös.
- Platta till degen och plasta in den i plastfilm och låt svalna i kylskåpet i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta ut degen ur kylen och kavla degen 2-3 mm tunt.
- Stansa (tryck ut) runda bitar med en stansring (8-10 cm i diameter) och tryck till degen i formen.
- Nagga varje form med deg med en gaffel.
- Förbaka degen i formarna i 10 minuter.
- Vispa ihop grädde och ägg och hacka schalottenlök.
- Lägg en halv tesked hackad schalottenlök och 2-3 körsbärstomathalvor i formen och fyll formen med äggstanning.
- Baka av i ytterligare ca. 10 minuter, tills äggstanningen har fått en fin färg.
Minipajerna går utmärkt att frysa.
- tomat
- svenska tomater
- tomatpaj
- minipaj
- godaste tomatpajen
- bästa tomatpajen
- recept enkel paj
- recept tomatpaj
- recept matpaj
- matpaj
- buffémat
- mat för många
- inspiration till studenten
- mat till studenten
- midsommar
- midsommarinspiration
- midsommarfirande
- morsdag
- recept morsdag
- foodfolder
- Bake my breath away
- foodfolder recept
- recept bake my breath away
- matblogg
- bakblogg