Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Äppelkaka från Toscana

Föregående Nästa
toscanskäppelkaka_foodfolder.JPEG (3)
Den här fantastiska äppelkakan lärde jag mig baka med Chef Sara på Castello di Albola i Toscana i Saras fina, mysiga kök. Den här äppelkakan är, tack vare den stora mängden äpplen, mycket saftig och jättegod. Den är dessutom jätteenkel att baka och svår att misslyckas med. Servera med ett glas gott dessertvin eller bara som den är som man äter den i Toscana.

Ingredienser

  • Smet:
  • 1 kg äpplen, hela
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 100 g strösocker
  • 100 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 100 g ägg

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Lägg bakplåtspapper i en springform med löstagbar kant (25cm i diameter, formen kan också vara mindre, då blir kakan högre).

  3. Väg upp alla ingredienser (det ska vara 1kg hela äpplen) och skala och tärna äpplen. Äppelbitarna ska vara 1cm stora bitar. 

  4. Vispa smör och socker fluffigt med en elvisp. 

  5. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl.

  6. Vänd ner mjöl och bakpulver och blanda med en slickepott till en slät smet.

  7. Vänd ner äpplen i smeten. Det kan kännas att det är väldigt mycket äpplen i förhållande till smeten men det ska vara så. 

  8. Vänd ner smeten i formen och baka av i 180 grader i 40 minuter. Tips! Börja med att baka av i 25 minuter och om kakan redan då har en brun och fin färg, lägg bakplåtspapper över kakan så att den inte  bränns på ytan och baka av resterande 15 minuter.