Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Chokladtryfflar

Föregående Nästa
chokladtryfflar_foodfolder.JPG
Lena, underbara chokladtryfflar är ett härligt julpyssel. Chokladtryfflarna är mycket enkla att göra och en perfekt liten sötsak att antingen ge bort eller ha på fikabordet.

Ingredienser

  • Smet:
  • 250 g mörk choklad
  • 100 g vispgrädde
  • 50 g konjak/whisky/likör
  • 50 g smör
  • 50 g fast honung
  • 2 g havssalt
  • Topping:
  • 20 g kakao

Gör så här:


  1. Väg alla ingredienser.

  2. Smält chokladen i en bunke över ett vattenbad. Var noga med att det inte kommer vatten i chokladen.

  3. Koka upp grädde och honung.

  4. Rör ner grädde och honung i den smälta chokladen och tillsätt salt och valfri alkohol.

  5. Mixa tryffeln med en stavmixer och försök att hålla mixerdelen hela tiden under chokladytan så att det inte blir luftbubblor i tryffeln. Mixa tills tryffeln är slät och fin.

  6. Kontaktplasta (täck tryffeln med plastfilm så att plastfilmen ligger i kontakt med ytan) tryffeln och låt svalna i kylskåp i minst  2 timmar alternativt i kylen över natten.

  7. Väg små bitar om 10g och tryck till med fingrarna till en rund form och sedan rulla i händerna. 

  8. Rulla i kakao. Ett tips är att rulla 2-3 tryfflar åt gången då tryffeln "torkar" rätt fort och när ytan har torkat fastnar inte kakaon så väl på tryffeln.

  9. Förvara svalt.