Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Lär dig koka vaniljkräm!

Föregående Nästa
Koka vaniljkräm_Foodfolder.jpg
Vanilj, vanilj, vanilj. Enligt mig finns det bara ett alternativ. Äkta vanilj i allt jag bakar. Vaniljkräm är så gott och man kan använda det till så mycket. Både till bakning och desserter. Det finns mängder av olika recept på vaniljkräm men den här är både enkel och god! Testa baka en paj med mördegsbotten täckt med vaniljkräm och frukt eller bär. Otroligt gott! Varför inte testa rabarberpajen som jag la upp för några dagar sedan och byta ut mazarinmassan mot vaniljkräm...MUMS!

Ingredienser

  • Sås:
  • 500 g Mjölk 3% fett
  • 50 g Socker
  • 0,5 st Vaniljstång
  • 120 g Äggula
  • 75 g Socker
  • 40 g Maizena
  • 25 g Smör

Gör så här:

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.


2. Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena.


3. Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g). 


4. Ta bort vaniljstången och häll mjölken i ägguleblandningen samtidigt som du vispar.


5. Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjockna. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa.


6. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa, vispa, vispa!


7. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse (eller en fryspåse) och kyl ner vaniljkrämen omedelbart i kallt vattenbad.


Vispa vaniljkräm


Vaniljkräm

Tips

1. Vispa, vispa, vispa! Sluta inte att vispa förrän vaniljkrämen är helt slät och fin.

2. Om du får klumpar i vaniljkrämen, sila den slät!

3. När jag kyler ner vaniljkräm, brukar jag ta en stor bunke med kallt vatten och 2 st kylklampar så går det fort.