
Ingredienser
- Sås:
- 500 g Mjölk 3% fett
- 50 g Socker
- 0,5 st Vaniljstång
- 120 g Äggula
- 75 g Socker
- 40 g Maizena
- 25 g Smör
Gör så här:
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.
2. Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena.
3. Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g).
4. Ta bort vaniljstången och häll mjölken i ägguleblandningen samtidigt som du vispar.
5. Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjockna. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa.
6. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa, vispa, vispa!
7. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse (eller en fryspåse) och kyl ner vaniljkrämen omedelbart i kallt vattenbad.
Tips
1. Vispa, vispa, vispa! Sluta inte att vispa förrän vaniljkrämen är helt slät och fin.
2. Om du får klumpar i vaniljkrämen, sila den slät!
3. När jag kyler ner vaniljkräm, brukar jag ta en stor bunke med kallt vatten och 2 st kylklampar så går det fort.