
Äggtoddy är krämig och söt baserat på äggulor. Som oftast spetsad med någon form av starksprit såsom calvados, rom, whiskey eller konjak. Den är super god som alkoholfri också!
Äggtoddyn är framförallt i förknippad med julfirandet och den amerikanska högtiden Thanksgiving.
Ingredienser
- Övrigt:
- 2 st äggulor
- 1 msk Agave syrup alt flytande honung
- 1 dl standard mjölk alt. mandelmjölk
- 6 cl Calvados
- 2 nypa(or) kanel
- kanel- alt vaniljstång (dekoration)
Beskrivning:
Grundreceptet är enkelt och variationerna många, jag bytte ut sockret mot Agave syrup, sirap är även gott.
Toddyn kan serveras såväl kall som varm.
Receptet är för 2 pers.
Äggulor och socker/Agave syrup/sirap vispas eller skakas (i shaker) till en luftig smet, därefter kan man tillsätta värmd mjölk eller kall mjölk och smakas av med den starksprit man föredrar.
Gott till
Tips
Vanliga varianter är att tillsätta kakao i äggsmeten alternativt att lägga till pressad apelsin eller citron.
Man kan även smaksätta toddyn med äpplemust eller vinbärssaft.
Amerikansk äggtoddy (eggnog) innehåller ofta malen muskot. Ibland tillsätts även äggvitan, som då vispats hård i separat bunke.
Om du är laktos- alt mjölkintolerant så byt ut mjölken till mandelmjölk.