
Denna ljuvliga Apelsinkaka blev jag serverad på min semester i Portugal och självklart tog jag med mig receptet för att dela den med alla livsnjutare! Kakan är glutenfri och går även att baka laktosfri.
Ingredienser
- 2 msk glutenfritt mannagryn alt. kokosflingor
- 2 dl rörsocker
- 3 st ägg
- 1 dl olivolja
- 250 g ricotta
- 4 dl mandelmjöl
- 1 dl majsstärkelse
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk gurkmeja
- 1 krm salt
- 1 dl färskpressad apelsinjuice
- 2 msk apelsinzest (finrivet skal)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Använd glutenfria mammagryn alt. kokosflingor istället för ströbröd.
Vispa socker och ägg fluffigt, blanda ner olivolja och ricottan.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i bunken tillsammans med apelsinsaft och skal.
Vänd ner äggsmeten i bunken och rör om till en jämn smet.
Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min. Ha gärna en ugnstermometer i kakan, den ska ha en innertemperatur på 98 grader.
Ta ut kakan och låt svalna i formen ca 10-12 minuter. Stjälp därefter upp den på ett galler för att svalna helt.
Gott till
Tips
Du kan även halvera mandelmjölet och använda hälften vetemjöl.