Foodfolder

Mustig boeuf bourguignon

Föregående Nästa
boeuf bourguignon.jpg
Hösten har smugit sig på och de kyliga kvällarna får en att sukta efter mustiga grytor och smakrika viner. För mig så är högrev starkt förknippat med just hösten och alla dess härliga grytor så som Boeuf bourguignon. Så härligt att känna dofterna gifta sig under timmar av puttrande grytor och med ett vinglas i handen ;)

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 0,1 kg rökt sidfläsk
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 0,2 kg champinjoner
  • 0,1 kg små steklökar
  • 2 msk majsmjöl alt. redning
  • 2 st lagerblad
  • 1 flaska(or) rött vin (helst bourgogne)
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 3 nypa(or) salt (enligt tycke och smak)
  • 3 nypa(or) svartpeppar (enligt tycke och smak)
  • 1 msk honung
  • 1 knippe bladpersilja med stjälkar
  • 1 knippe färsk timjan (kvist)
  • 1 dl syltlök

Gör så här:

Låt fläsket steka i en gjutjärnsgryta till de fått lite färg, lägg då ner smålökarna med smöret och oljan. Låt dem steka i ca 8-10 minuter utan lock. Rör om då och då. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 5 minuter på medelstark värme. Ta upp alla bitar och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.


Stek högrevet i smör och olja i en stekpanna tills det fått färg. Lägg ner dem i gjutjärnsgrytan.


Hacka eller pressa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.


Salta och tillsätt mald svartpeppar, honung, hackade persiljestjälkar och timjan. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1- 1 1/2 tim tills köttet är mört och börjar falla isär, rör om då och då.


Garnera med nyfrästa champinjoner, syltlök samt nybakad persilja och timjan.


Servera med pressad potatis alt. potatismos


Gott till

Tips

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.