
Ingredienser
- 3 msk rapsolja
- 1 st färska blåmusslor i nät
- 1 st färska hjärtmusslor i nät
- 3 dl vitt vin
- 3 st schalottenlök
- 2 klyfta(or) vitlök
- 1 knippe bladpersilja
- 0,3 kg fänkål
- 2 st hela tomater på burk
- 3 dl musselbuljong (ca)
- 3 dl vatten (ca)
- 300 g torsk eller annan vit fisk
- 4 kvist/ar timjan
- 10 st korianderfrö
- svartpeppar
- 2 tsk torkad paprika
- 2 krm fänkålsfrö
- 2 krm torkad chili
- salt
- 8 st vannameiräkor (råa)
- 6 st pilgrimsmusslor (valfritt)
- 200 g snökrabba (valfritt)
Gör så här:
Njut och tagga oss gärna i vintipsen eller recepten i dina sociala medier! #foodfolder @foodfolder @societelastar
MUSSLORNA
Skölj musslorna noga och släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på skalet.
Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Separera bladen från stjälkarna på bladpersiljan, hacka stjälkarna grovt.
Fräs löken i olja i en stor kastrull. Tillsätt vin och persiljestjälkarna. Koka upp och lägg i musslorna. Låt dem tillagas i kastrullen under lock i ca 5 min. Rör om.
Plocka ur musslorna och spar buljongen. Ett tips är att sila den så det kan finnas kvar småsten i den.
Tomatbas till grytan
Skiva fänkålen. Hacka gullök och vitlök. Använd hackade stammar från persiljan i grytan. Fräs fänkålen, löken och persiljestammarna i olja tills löken är genomskinlig men inte brynt.
Tillsätt tomater, musselbuljongen, vin, vatten, fänkålsfrön, timjan, chili och paprika.
Låt grytan sjuda under lock i 30 minuter.
Smaka av med salt/fisksås och nymalen svartpeppar.
Tillsätt fisken och skaldjuren sjud under lock tills ca 5 minuter. Lägg ner musslorna så att de blir varma toppa med hackad persilja. Servera Cioppinon med färskt bröd och ett glass vitt. Tips hittar du nedan.