
Ingredienser
- 0,4 kg grönkål
- 0,5 st papaya
- 2 st apelsiner
- 1 st granatäpple
- 100 g rödkål
- 1 dl rostade solrosfrön
- Dressing:
- 4 msk tahini
- 1 st citron
- 2 msk vatten
- 4 msk olja
- 1 tsk salt
Gör så här:
FÖR MER INSPIRATION, SE TILL ATT HÄNGA MED MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTAGRAM >>
Skölj och ansa bort de grova stjälkar från grönkålen. Massera grönkålen med händerna i en stor skål med olja och salt så kålen mjuknar.
Valfritt -> Du kan blanchera kålen i ca 2 minuter om du vill få dem mer mjuk. Men behövs inte om du masserar den väl.
Här upp papaya, apelsin i klyftor. Pressa ut saften ur skalresterna från apelsinerna i dressingen.
Skär av toppen av granatäpplet och bryt loss skalet.
Skär klyftor av granatäpplet längs med hinnorna för att skada så få kärnor som möjligt. Inte för djupt - du vill inte skada kärnorna.
Bryt isär klyftorna.
Slå på skalet med en träslev eller annat hårt skaft. Gärna över en bunke i diskhon, för att undvika stänk. Lossa kärnorna och addera i salladen.
Hyvla rödkålen med en mandolin eller en osthyvel.
Rosta solroskärnorna i en varm torr stekpanna med lite salt.
Blanda kålen, frukten, granatäppelkärnorna och de rostade solrosfröna i en stor skål.
TAHINIDRESSING
Mixa tahini, citron/apelsin juice, vatten till en slät dressing.
Tillsätt rapsoljan/sasamolja i en tunn stråle medan du vispar.
Smaka av med salt.
Har du inte tahini kan du använda jordnötssmör eller mixade solrosfrön.
Tips
Du kan byta ut frukten efter säsong och äpplen gör sig riktigt bra i denna sallad. Samma med frön och nötter, ta det du har hemma!