Foodfolder

Grönsaksbuljong på grönsaksrester

Föregående Nästa
Svin(n)smart buljong som är enkel att göra och dessutom minskar ditt matsvinn. Istället för att slänga dina grönsaksrester så fyll en stor zippåse med dem. Förvara i frysen tills den är full och gör en hemlagad buljong. Jag lovar, det kommer kännas bättre i hjärtat och och du vet vad den innehåller.

Ingredienser

  • 6 l grönsaksrester
  • 4 l vatten
  • 2 dl vin
  • 0,2 dl raps eller solrosolja
  • 2 msk salt

Gör så här:

Istället för att slänga dina grönsaksrester så frys in dem. Frysta grönsaksrester håller länge och när du har tillräckligt mycket kan du använda dem som ingrediens till en hemlagad "svinnsmart" grönsaksbuljong. 


Blanda olika grönsaksrester och du kanske upptäcker en ny god smakkombination till ditt nästa recept med buljong.


Följande rester passar särskilt bra: 



  • Stjälkar och blad från kryddväxter

  • Skal och ändar på fänkål, purjolök, lök, selleri, morötter, palsternackor, persiljerot, vitlök

  • Yttersta bladen från kålsorter som savojkål och kålrabbi

  • Det gröna från morötter, blad- och rotselleri, blomkål

  • Svampstumpar

  • Majskolvar


Dessa rester passar även till andra buljonger och fonder. Recepten hittar du en bit ner i receptet.


Värm en stor kastrull med raps- eller solrosolja, häll ner grönsaksrester och örter och fräs dem snabbt och häll på vitt vin (valfritt att använda vin).


Fyll upp med vattnet så att de täcker grönsakerna. Ca 4 liter per sats.


Låt grönsaksbuljongen koka upp en gång, låt sedan sjuda på låg temperatur i ca 2 timmar. Smaka av med salt.


Sila av grönsaksbuljongen och pressar ur grönsakerna ordentligt. För en sats så får du ca 3 liter buljong.


Valfritt! Fortsätt att koka den silade buljongen tills den reducerats till ungefär hälften för att få en djup och intensiv smak. Då har du ca 1,5 liter buljong kvar.


Den färdiga buljongen kan användas direkt eller låt den svalna och häll ned i dubbla fryspåsar och frys in och använd vid tillfälle.


>> Här hittar du recept på BenbuljongSkaldjursfond, Svampfond, Köttfond och Kycklingbuljong