Hembakat knäckebröd är förvånansvärt lättbakat och alltid uppskattat, addera brödkryddor efter säsong. Mina favoriter är kummin och rosmarin.
Perfekta gå bort presenten!
Ingredienser
- 50 g kron jäst
- 4 dl rumstempererat vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 1,5 tsk salt
- 1 msk sirap
- 6 dl vetemjöl
- 6 dl rågmjöl
- Topping:
- dillfrö
- rosmarin
- kummin
- flingsalt
- fänkål
Gör så här:
Grädda knäckebrödet på 250 grader, ca 5 min i mitten av ugnen (beror lite på vilken typ av ugn man har). Tänk på att de bränns väldigt lätt.
Smula jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och sirap.
Blanda ner mjölet och arbeta till en deg.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
Forma delarna till längder och dela varje längd i 10 bitar.
Arbeta in brödkryddorna i degen och kavla med mycket mjöl, nagga sist.
Lägg dem sedan på bakplåtspapper på plåtar och in i ugnen.
Låt svalna.
Knäcket har jag toppat med smör, gruyere och rabarbermarmelad! Living the dream :)
Testa även Homemade Stockholm fröknäcke;