
Äta alger är inget nytt – i många av världens kök är det en vanlig ingrediens. Upptäck hur gott, nyttigt och kul det är att experimentera med alger i matlagning. Och det är dessutom både nyttigt, bra för miljön och inte minst spännande!
Att laga mat med alger är inte så svårt som man skulle kunna tro. Alger är rika på näring och har i regel ingen kraftig smak i sig själva. Konsistensen påminner om krispiga sockerärtor och många av dem blir vackert gröna när de kokas. Det går också utmärkt att pickla eller baka bröd med alger.
Vilken tång kan man äta?
Bladtång
Även kallad sockertång - växer längs hela västkusten, i Öresund och södra Östersjön. Ofta växer den tillsammans med fingertång. Bladtång har mycket hög halt av jod och brom. Den innehåller också mannitol, omättade fettsyror, vitamin B, B12, C, K och spårämnen.
Bladtång är en stor, kraftig brunalg med brett lancettliknande, oflikat blad med vågiga kanter och skrynkligt mittparti. Tången har slemmig yta som skydd mot påväxt. Slemmet försvinner om tången kokas i 40-60 minuter. Laminaria växer till från basen, så de yngredelarna finns därför i tångens nedre delar.
Bladtång växer vanligen på en till fem meters djup och den trivs bäst i rörligt vatten, till exempel i inskärningar av klippor som är något avskärmade från grov sjö. Den är lättast att förvara torkad i plastpåsar, men går även bra att frysa in.
Tången är olivgrön till färgen, gaffelgrenad med gasfyllda ovala blåsor. Bästa tiden att plocka den är under sommaren och hösten.
Snärjtång är rund, ogrenad och ser ut som kolasnören.Den är ljusbrun till färgen och en halv till tre meter lång.
Man hittar snärjtång på stenar och skal i skyddade vikarmed sandbotten på en till sex meters djup. Bästa tiden attplocka snärjtång är på sommaren. Snärjtång gör sig ävenbra i sallader om man klipper den i lagom stora bitar. Densmakar inte särskilt mycket men har krispig konsistens.
Rensa genom attskölja dem i sötvatten och dra dem mellan fingrarna. Använd tången rå i sallad eller koka och servera med t ex spagetti.
Innehåller höga halter jod, brom, bor, magnesium och antibiotiska ämnen.

Detta är en grönalg som även kallas för tarmtång. Rörhinna förekommer längs hela den svenska kusten, från norska gränsen i Bohuslän ända upp i Bottniska viken i Östersjön.
Färgen är vackert ljust, nästan skimrande, grön och ofta är rören fyllda med en mängd små gasblåsor som förstärker det skimrande utseendet speciellt vid solsken. Den enkla rörhinnan växer på både klippiga och steniga stränder precis vid havsytan och ner till dryga halvmetern.
Klipp av så att fästet och en bit av tången sitter kvar och kan växa upp igen. Skölj noga.
Innehåller protein, kalium, magnesium, järn, kalcium, vitamin A och B.
Stek eller fritera rörhinna på medelstark stark värme hastigt i olja eller smör. Rören blåses upp och resultatet blir krispiga rörde smak av vit tryffel. Se upp dock när du lägger dem i stekpannan då det kan skvätta en del om du inte låtit vattnet rinna av ordentligt! Stek små portioner åt gången och låt dem rinna av ordentligt efter stekning på hushållspapper. Toppa fiskrätter, blinier, eller (se ovan) använd dem råa i t ex sallader och fiskfärs.
Att Tänka på
I Sverige finns det inga giftiga eller farliga tång-sorter och det finns inte i sötvatten.
Kraftiga alger som bladtång och knöltång håller sig färska i kylskåp i upp till två dagar. Tunnbladiga alger som havssallad är däremot mer ömtåliga och klarar max åtta timmar i kylskåp.
Om man vill förvara alger längre tid än så är frysning ellertorkning bäst. Alger kan frysas färska, förvällda ellerfärdigkokta. Undantaget är havssallad som tappar smak om den fryses.
Torkning av alger görs enklast i ugn vid 50-75° C. Men tänk på att kolla att algerna verkligen är snustorra, annars finns risk att de möglar!
Undvik
Alger eller delar av alger som har kraftig påväxt av djur.
Alger som är tunna som hårstrån. Tunntrådiga röd- eller brunalger kan bilda olämpliga organiska ämnen och ibland innehålla tungmetaller.
Alger som växer i sötvatten. De är oftast olämpliga som föda.
Innan algerna används eller förvaras ska de sköljas hastigt i sötvatten, helst i rinnande vatten. Om de får ligga länge i sköljvatten lakas viktiga vitaminer och mineraler ur.
Man bör undvika att skörda tång när det är algblomning. Man ska heller inte skörda tång inne i hamnar, i insjöar eller i stillastående vatten. Vattnet ska alltså röra sig där tången skördas. Ju saltare vattnet är desto bättre.
Jag hoppas att du får stor glädje informationen och experimenterar för att komponera fantastiska rätter med alger själv och tagga oss gärna i sociala medier @foodfolder & #foodfolder! Du kan även dela dina recept och bilder under läsarnas recept i menyn.