
Smakfullt och gott sötningsmedel med medicinska egenskaper! Maskrossirap kan användas som sötning i saft, te, eller som smaksättning i cocktails eller mocktails. Du kan också använda den i dressingar, på glass, pannkakor eller rostat bröd! Blomresterna kan du använda så som dadlar eller fikon i bakning.
Ingredienser
- 1,5 l maskrosblommor
- 0,5 l vatten
- 0,5 kg socker
Gör så här:
OBS! Plocka endast maskrosblommorna på avskilda platser långt från trafik för att inte få med oönskade föroreningar.
Skölj och ansa blommorna för att få bort eventuella småkryp.
Koka hela blommorna tillsammans med (valfritt) socker vatten och citron. Om du får med stjälkarna så blir sirapen något beskare, vilket kan vara en smakhöjare.
Låt blandningen koka tills det reduceras till en tjock sirap. Ca 1,5-2 tim.
Sila av blommorna från vätskan och häll upp i rena burkar eller flaskor.
Torka blomresterna och använd dem till ostbrickan eller som sötningsmedel i te eller gör energibars av dem.
MASKROSORS MEDICINSKA FÖRDELAR
Maskrosor är en bra källa till järn, kalcium, mangan och vitaminer. 2-3 msk om dagen är idealiskt.
- Maskrossirap är vätskedrivande
- Läker infektioner i njurarna och urinblåsan
- Maskrossirap förbättrar matsmältningen
- Dämpar hosta och luftvägsinfektioner
LYSSNA PÅ