Ingredienser
- 100 g smör
- 1,5 msk kardemummakärnor
- 2 dl mjölk (3%)
- 50 g jäst
- 1,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 dl rapsolja
- 1 st ägg
- 11 dl vetemjöl special (ca mått)
- 1 msk vatten
- Fyllning:
- 200 g smör
- 1 dl socker
- 2 dl kanel
- Topping:
- 1 st ägg till pensling
- 0,5 dl sirap
- strösocker och mortlar kardemumma till garneringen
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölk, rapsolja, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 2 bitar, tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 0,5 cm tjock.
Bred smöret på degen och strö över strösocker, kanel och vaniljpulver.
Rulla degen degen och skär ca 1,5 cm skivor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlar kardemumma.