Foodfolder

Panettone - italiensk julkaka

Föregående Nästa
31AEE6A9-3890-44DE-B31D-99BCA533E0B7.jpeg
Panettone är en italiensk brioche liknande julkaka som är fylld med torkad söt frukt. Perfekt att servera ett glas pärlande Muscato till!

Ingredienser

  • 2 dl Mjölk (valfri)
  • 25 g Jäst
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Strösocker
  • 1 tsk Vaniljpulver
  • 1 tsk Salt
  • 510 g Vetemjöl (ca 8 dl)
  • 100 g smör
  • Fyllning:
  • 100 g kanderade apelsinskal el sylt
  • 100 g Maraschino körsbär (inlagda)
  • 2 msk kanderad ingefära (valfritt)
  • 4 cl mörk rom (valfritt)
  • 100 g vit choklad
  • Topping:
  • 1 msk florsocker

Gör så här:

FÖLJ MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTA >>


KANDERAD CITRUS OCH INGEFÄRA


Skär bort skalet från frukten med en vass kniv. Skär skalbitarna i 2–4 mm breda strimlor. Skala och strimla ingefäran.


Lägg strimlorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker bitarna.
Koka upp och häll av vattnet. Upprepa två gånger.
Koka upp lika delar socker och vatten till sockerlag och lägg i citrusstrimlorna/ingefäran. Sjud tills bitarna är genomskinliga, tar ungefär 20–30 minuter.


Sila bort frukten och spar sockerlagen. Låt strimlorna torka luftigt, till exempel på ett ugnsgaller, cirka 1 timme.


Häll upp socker på ett fat och skaka runt skalbitarna så att de blir helt täckta i sockret.


Blanda apelsinskal, ingefära, grovt hackade körsbär och choklad med rom. Låt stå minst 3 tim, gärna över natten.


KAKA


Värm mjölken till max 37°. Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, socker, vaniljpulver och salt. Vispa blandningen luftig och  skikta ner mjölet och knåda till en slät deg med degkrokar eller i maskin. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.


Tillsätt det rumstempererade smöret i klickar under knådning i med degkrockarna eller i maskinen. Låt jäsa i 1 tim.


Fodra 12 st mindre formar alt. en större form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp ca 5 cm ovanför kanten på formen.


Arbeta degen på ett bakbord och baka in choklad, grovt hackade körsbär, kanderad apelsin och ingefära. Forma till 12 st eller en slät bulle. Lägg i formarna/formen och låt jäsa ytterligare en 1 timme.


Värm ugnen till 175°.


Pensla degen med smält 50/50 smör och sockerlag.


Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim alt. tills innertemperaturen på bullarna/en är 98 grader. Låt svalna innan den tas ur formen. Pudra över florsocker innan Panettone-kakan serveras.


Sobrero



GOTT TILL KAKAN


DEN 8/12 LANSERAS 
SOBRERO MOSCATO D´ASTI DOCG


Söt pärlande och lätt kryddig med inslag av päron och fläder gör sig utmärkt till Panettone, Saffrans kladdkaka eller andra frukt- och bärdesserter. 


🇮🇹 Piemonte Moscato d'Asti | 2022 | 🍇 Moscato | 5 % | Nr 90349 |  169 kr | Här hittar du vinet >>


Tips

Får du Panettone över så gör Fattiga riddare av kakan, en perfekt frukost eller brunch rätt i mellandagarna!