
Ingredienser
- 2 dl Mjölk (valfri)
- 25 g Jäst
- 2 st Ägg
- 1 dl Strösocker
- 1 tsk Vaniljpulver
- 1 tsk Salt
- 510 g Vetemjöl (ca 8 dl)
- 100 g smör
- Fyllning:
- 100 g kanderade apelsinskal el sylt
- 100 g Maraschino körsbär (inlagda)
- 2 msk kanderad ingefära (valfritt)
- 4 cl mörk rom (valfritt)
- 100 g vit choklad
- Topping:
- 1 msk florsocker
Gör så här:
FÖLJ MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTA >>
KANDERAD CITRUS OCH INGEFÄRA
Skär bort skalet från frukten med en vass kniv. Skär skalbitarna i 2–4 mm breda strimlor. Skala och strimla ingefäran.
Lägg strimlorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker bitarna.
Koka upp och häll av vattnet. Upprepa två gånger.
Koka upp lika delar socker och vatten till sockerlag och lägg i citrusstrimlorna/ingefäran. Sjud tills bitarna är genomskinliga, tar ungefär 20–30 minuter.
Sila bort frukten och spar sockerlagen. Låt strimlorna torka luftigt, till exempel på ett ugnsgaller, cirka 1 timme.
Häll upp socker på ett fat och skaka runt skalbitarna så att de blir helt täckta i sockret.
Blanda apelsinskal, ingefära, grovt hackade körsbär och choklad med rom. Låt stå minst 3 tim, gärna över natten.
KAKA
Värm mjölken till max 37°. Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, socker, vaniljpulver och salt. Vispa blandningen luftig och skikta ner mjölet och knåda till en slät deg med degkrokar eller i maskin. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
Tillsätt det rumstempererade smöret i klickar under knådning i med degkrockarna eller i maskinen. Låt jäsa i 1 tim.
Fodra 12 st mindre formar alt. en större form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp ca 5 cm ovanför kanten på formen.
Arbeta degen på ett bakbord och baka in choklad, grovt hackade körsbär, kanderad apelsin och ingefära. Forma till 12 st eller en slät bulle. Lägg i formarna/formen och låt jäsa ytterligare en 1 timme.
Värm ugnen till 175°.
Pensla degen med smält 50/50 smör och sockerlag.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim alt. tills innertemperaturen på bullarna/en är 98 grader. Låt svalna innan den tas ur formen. Pudra över florsocker innan Panettone-kakan serveras.
GOTT TILL KAKAN
DEN 8/12 LANSERAS
SOBRERO MOSCATO D´ASTI DOCG
Söt pärlande och lätt kryddig med inslag av päron och fläder gör sig utmärkt till Panettone, Saffrans kladdkaka eller andra frukt- och bärdesserter.
🇮🇹 Piemonte Moscato d'Asti | 2022 | 🍇 Moscato | 5 % | Nr 90349 | 169 kr | Här hittar du vinet >>
Tips
Får du Panettone över så gör Fattiga riddare av kakan, en perfekt frukost eller brunch rätt i mellandagarna!