
Ingredienser
- 4 st äggula
- 250 g mascarpone
- 3 dl grädde
- 2 msk pistagecreme
- 2 tsk färskpressad citron
- 1 blad gelatin (valfritt)
- 1 msk agavesirap (valfritt)
- Topping:
- 0,5 dl pistagenötter
Gör så här:
Dag 1
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter. Konsistensen blir bättre med gelatin och glassen smälter inte lika snabbt, det går den att utesluta om man inte vill använda gelatin.
Vispa äggulorna med mascarpone och agave sirapen till en luftigt smet.
Vispa ner grädden i äggskummet. Häll allt i en kastrull och värm försiktigt till 85 grader.
Rör ner gelatinbladet i glassmassan tills det har smält.
Rör sedan ner pistage crèmen och citronen i glassmassan.
Kyl snabbt, och låt stå minst 2 timmar eller helst över natten i kylskåp.
Dag 2
Mixa glassmassan med en stavmixer för att få en smidigare konsistens.
Kör glassen i en glassmaskin till lagom konsistens. Tiden varierar beroende på maskin.
Hacka pistagenötterna och servera med glassen.
Tips
Byt ut pistage crèmen mot Nutella/Mandelcréme och pistagenötterna mot rostade hasselnötter/mandlar.
Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.