Halstrad lax som serveras med färskpotatis och sparris i en fräsch citron dressing och wasabi smaksatt Smetana. Perfekt maträtt att inviga balkongen med!
Ingredienser
- 300 g Salma lax
- 8 st grön sparris
- 8 st färsk potatis (små)
- 1 msk olivolja
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2 msk hackad gräslök
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1 tsk dillfrö
- 1 tsk grönpeppar (hel)
- 0,5 dl smetana
- 2 msk wasabi
- 0,5 tsk citron zest (finrivet skal)
- salt
- peppar
Gör så här:
Skrubba potatisarna och koka dem i saltat vatten.
Skala nederdelen på sparrisen och lägg ner dem tillsammans med potatisarna när det är ca 2 min kvar.
Skär sparrisen i bitar på 3-4 cm, blanda dem med potatisarna, gräslök, olivolja, citronjuice, salt och peppar.
Blanda smetana och wasabi. Smaksätt röran med citronskal och salt.
Mortla fänkålsfrö, dillfrö och torkad grönpeppar. Vänd laxen i kryddmixen och stek den hastigt i het panna, cirka 5 sekunder. Skär den sedan i skivor. Tänk på att använda en riktigt vass kniv.
Servera laxen med sparris- och potatissalladen samt wasabiröran.
Maträtten är inspirerad av ett recept från F12.
Gott med rosé till;